Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Nytt pris för att hylla samarbete

Publicerad: 6 februari 2019, 07:22

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD Sju professionsorganisationer och Dagens Medicin tar initiativ till ett nytt pris för att belöna samarbete i vården. Årets brobyggare 2019 ska gå till den som samarbetar över gränserna och bekämpar stuprörstänk.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetFysioterapeuternaSineva Ribeiro

Bakom idén står Dagens Medicin och systertiteln Kommunal Hälsa, liksom Vårdförbundet, Dietisternas Riksförbund, Fysioterapeuterna, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter, SRAT och Svensk Sjuksköterskeförening.

– I modern hälso- och sjukvård blir hållbar samverkan mellan yrkesgrupper, mellan vårdgivare och patient, och mellan olika ansvariga huvudmän helt central. De som satsar på detta tycker vi är värda att lyftas fram, säger Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin och Kommunal Hälsa.

För Vårdförbundets ordförande SIneva Ribeiro var det självklart för förbundet att ställa sig bakom priset.

– Vårdförbundet har länge drivit paradigmskiftet att få en sammanhållen vård som utgår från ett personcentrerat förhållningssätt och ett helhetsperspektiv på hälsa. Vi behöver öka det förebyggande och befolkningsinriktade hälsoarbetet. Hälsa trots sjukdom.

Varför är det viktigt att lyfta fram samarbete i vården?
– Vi måste samordna insatserna för personer med omfattande behov där vård och omsorgsinsatser involverar flera utförare. För personer med omfattande och komplexa behov behövs ofta sammansatta team som kan möta personen där den befinner sig över gränserna som i dag finns .

Som jurymedlem, vad kommer du titta särskilt efter? Finns det några kvaliteter du tycker är särskilt angelägna?
– Jag kommer att titta på att det finns aktiv involvering av medarbetare av olika personalkategorier och patienter och närstående.

Enskilda personer, team, projekt och hela arbetsplatser kan nomineras och alla sorters hälso- och sjukvård kan komma ifråga – den som drivs i offentlig, privat eller ideell regi.

De nominerade bidragen kommer att bedömas av en expertjury utifrån kriterier som interprofessionellt samarbete, personcentrering, innovation och prioriteringar.

Mer info och nomineringsformulär finns på www.dagensmedicin.se/vardarenan.
Prisutdelning sker på Vårdarenan den 26 mars 2019.

ANNIE SÄÄF, KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev