Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Prestigefyllt kirurgipris till Örebroprofessor

Publicerad: 19 augusti 2022, 09:47

John Hunter (till vänster), ordförande för International Society of Surgery, gav Olle Ljungqvist utmärkelsen under den internationella kirurgveckan som i år hölls i Wien.

Foto: ISS/SIC/Pascal Pazanda

Olle Ljungqvist, professor i kirurgi vid Örebro universitet, prisas internationellt för operationsmetoder som kapat vårdtider och komplikationer med upp till 50 procent.


Ämnen i artikeln:

Örebro universitetToppnyheter

Den internationella kirurgiska föreningen International Surgical Society/Société Internationale de Chirurgie, ISS/SIC, har sedan 1955 delat ut priset vartannat år. Olle Ljungqvist blir förste svensk att motta utmärkelsen sedan 1973, enligt Örebro universitet.

Läs också: Omstuvad ortopedi gav en tydligare nischning 

Universitetet skriver i ett pressmeddelande att han och hans forskarlag under drygt två decennier har arbetat med att utveckla metoder för det standardiserade vårdprogrammet Eras, Enhanced Recovery After Surgery, som förbättrat vården vid stora operationer. Metoderna används i dag på över 200 kliniker i ett trettiotal länder.

”Vi har utvecklat processer som gör att patienter som går igenom stora operationer återhämtar sig snabbare och får färre komplikationer. Det sparar väldigt mycket pengar. Det blir vinster för alla inblandade. Vi ser 30 till 50 procents minskning av vårdtider och komplikationer”, säger Olle Ljungqvist i pressmeddelandet.

Läs också: Kortare vård och tryggare medarbetare med strukturerat arbetssätt 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev