Utmärkelser
Prisas för test som ska ge svar på 30 minuter om antibiotikaval
Publicerad: 15 september 2022, 08:00
Johan Elf och Özden Baltekin får Uppsala universitets pris Hjärnäpplet för ett snabbtest som upptäcker resistenta bakterier Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet
Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett test som på en halvtimme kan visa vilket antibiotika som fungerar mot en urinvägsinfektion.
Ämnen i artikeln:
Redaktionens valUppsala universitetLäkemedelAntibiotikaInnovationVårdinnovationTuberkulosJohan Elf, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet och hans doktorand Özden Baltekin, har fått Uppsala universitets pris Hjärnäpplet för sitt snabbtest. Testet avgör om det finns en urinvägsinfektion och i så fall vilket av fem olika antibiotika som kommer att vara verksamt.
Upptäckten gjordes när de arbetade med att försöka förstå orsaken till de små skillnader i tillväxthastighet som kan ses mellan två bakterieceller efter celldelning.
– Det resulterade i en utveckling av ett mycket känsligt mätinstrument och algoritmer, säger Johan Elf.
När testet utförs tillsätts urinprovet direkt till en engångskassett. Bakterierna fångas i mikroskopiska kanaler, sedan analyseras tillväxten i närvaro av antibiotika med automatiserad mikroskopi. Det tar bara 30 minuter. Tanken är att testet ska användas på vårdcentraler för att minska onödig användning av antibiotika och för att kunna använda vissa sorters antibiotika längre.
– När det blir för hög resistens i populationen för ett visst antibiotika, ungefär 20 procent, då slutar man använda det fast man skulle kunna fortsätta använda det för 80 procent av patienterna om man visste vilka. Testet kan visa att den här antibiotikan fungerar fortfarande för den här infektionen och då kan man bevara annan antibiotika till senare i stället.
Engångstestet består av en kassett med fem olika sorters antibiotika Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet
Vilka sorters antibiotika som testet innehåller beror på geografiskt område. Det första testet har utvecklats för Europa och innehåller antibiotika som normalt används här för att behandla urinvägsinfektion. Dessa är nitrofurantoin, trimetoprim, fosfomycin, amoxicillin/klavulansyra och ciprofloxacin.
Eftersom tekniken även fungerar på andra sorters bakterier finns det fler tänkbara användningsområden. Framför allt där det är av vikt att snabbt få fram ett resultat.
– En typisk testning av tuberkulos tar kanske en månad eller så. Just nu arbetar vi på labbet med att få ned det till en dag eller liknande. Snabba tester för tuberkulos saknas och det finns ett jättebehov på grund av en stor resistensutveckling i framför allt Östeuropa, säger Johan Elf.
Testet för urinvägsinfektion beräknas kunna användas på vårdcentraler nästa år.
Läs också: Karolinska först ut med nytt snabbtest vid akut förvirring
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.