söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Sakfrågan är hjärtat i förbättringarna på thorax

Publicerad: 16 november 2016, 09:00

Fredrik Lennmyr.

Foto: Pax Engström Nyström

Som chef för drygt 300 medarbetare och med sjukhusdirektören som närmaste chef har Fredrik Lennmyr satsat på sakfrågorna. Han brinner för strategisk utveckling av thoraxvården och att lyfta kvalitetsarbeten.


Fredrik Lennmyr är docent i thoraxanestesi, överläkare och verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har arbetat på kliniken i drygt tio år i olika roller, varav de tre senaste åren som verksamhetschef.

– Jag tror att de som jobbar nära mig ser en ganska omtänksam och engagerad chef som är ganska hårt fokuserad på att vi ska ha kvalitet och ordning. Jag är analytisk i angreppssätt och försöker jobba mycket med implementering genom förankring.

När andra har mer fokus på relationer arbetar Fredrik Lennmyr för att skapa en gemensam förståelse för sakfrågorna. För honom är det viktigt att försöka förstå vad som är problemet och hitta en gemensam väg fram till lösningen.

– Man måste jobba med vad vi ska göra, hur vi ska göra det och se till att få folk med sig.

Samtidigt tycker Fredrik Lennmyr att en bra ledare är angelägen om att organisationen och människorna i den fungerar bra och kan känna mening och tillfredsställelse.

– Jag tycker också att det är viktigt att kunna växla perspektiv och kunna zooma mellan överblick och detaljer – detta för att kunna möta behov och medarbetare på olika nivåer.

Under sin tid som verksamhetschef har Fredrik Lennmyr bland annat öppnat för en tvärprofessionell återkoppling för hela verksamheten, alltså inte bara för läkarna som det var tidigare.

– Det har varit väldigt uppskattat. Vi såg att det fanns en poäng i att samla ihop och återkoppla för de patienter som ligger längre än fem dagar på intensivvården och för dem som avlider.

Kliniken har också fått en biträdande verksamhetschef med samordningsansvar för kvalitetsfrågor. För att lyfta fram vikten av kvalitetsarbeten även i ledningen har Fredrik Lennmyr gjort det till sin uppgift att vid dragningar börja med att presentera kvalitetssiffror.

– Jag tror att det är fundamentalt vilken kvalitet vi håller, därför måste vi ha med det i övriga ledningsfrågor.

Som sitt kanske största bidrag till kliniken hittills ser Fredrik Lennmyr förbättringar i ledningsgruppsarbetet liksom i den dagliga koordinationen och förmågan att lösa uppkomna situationer.

Fredrik Lennmyr är också drivande i arbetet med att nationellt förbättra vården för thoraxpatienter långsiktigt. Det gör han genom att satsa på thoraxgrenar som lungkirurgi, kateterburna ingrepp, Tavi och hjärtlungmaskinen Ecmo. ≈

Fredrik Lennmyr

Verksam som: Docent i thoraxanestesi, överläkare och verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Ålder: 44 år.
Anställda: Direkt chef för sex personer, verksamhetschef för omkring 300 anställda.
Förebild: I det här sammanhanget väljer jag Martin H:son Holmdahl, anestesiolog och tidigare rektor för Uppsala universitet. Han är en av pionjärerna i den verksamhet jag leder i dag, en briljant och kraftfull person med brett engagemang i många frågor.
Oanad talang: Spelar kontrabas.
Ser fram mot: Jazzkurs i sommar.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev