Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Snart dags att dela ut vasst pris

Publicerad: 8 april 2011, 15:23

Tack för alla nomineringar till Guldskalpellen 2011. Nu har juryn påbörjat det svåra arbetet att utse en vinnare. Vem det blir meddelas onsdagen den 11 maj. Den 17 maj delas priset ut av socialminister Göran Hägglund.


Socialminister Göran Hägglund (KD) delade ut Guldskalpellen 2010 till kirurgen Kennet Smedh och hans medarbetare i Västerås.

För sjätte året i rad delar Dagens Medicin ut Guldskalpellen, till årets förnyare i sjukvården. Nomineringstiden slutar fredagen den 18 februari.

Alla som vill får nominera projekt till Guldskalpellen – och det går bra att föreslå sitt eget förändringsarbete eller projekt. Alla de föreslagna projekten värderas av en jury, som granskar hur väl de uppfyller följande åtta kriterier:

■ Utveckling av nya arbetssätt.
■ Införande av ny teknik och/eller nya metoder.
■ Utveckling av ledningsverktyg och styrsystem.
■ Förmåga till samarbete.
■ Kvalitetssäkring.
■ Omsorg om etik.
■ Ekonomisk påverkan.
■ Dokumentation och informationsspridning.

I juryn sitter representanter som täcker ett brett spektrum av svensk sjukvård: Nina Rehnqvist, ordförande för SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Margareta Troein Töllborn, ordförande i Svenska läkaresällskapet, Björn Olsson, allmänläkare på Vårdcentralen Hermelinen, Luleå, och krönikör i Dagens Medicin, Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, Sören Sanz, vårdchef vid akuten på Söder¬sjukhuset i Stockholm samt Mikael Nestius, chefredaktör för Dagens Medicin och juryns ordförande.

Priset består av ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor, ett hedersdiplom och en vinnarpokal.

Förra året var det kirurgen Kennet Smed och hans medarbetare på kirurgmottagningen på Centrallasarettet i Västerås som fick Guldskalpell-pokalen för sitt trägna arbete med att förändra behandlingen av ändtarmscancer – från botten- till toppenresultat. Prisutdelare var socialminister Göran Hägglund (KD).

I vår är det dags för ett nytt projekt att ta priset. Den som vill nominera behöver bara gå in på länken ovan och fylla i anmälningsformuläret.

Åsa Uhlin

Nomineringstiden är slut

■ Läs om alla nominerade bidrag här!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev