söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Tio mikroliter torkat blod tar hem Guldpillret 2021

Publicerad: 30 september 2021, 11:35

Niclas Roxhed, i labbet på Kungliga Tekniska Högskolans avdelning för mikro- och nanosystem, med lådor med blodprover som Capitainer skickat ut för analys av antikroppar. ”Min vision är att man ska kunna få ett blodprov mycket enklare än att behöva sticka sig i fingret”, säger han.

Foto: Sophie Ankarcrona Martinez

De har tagit fram ett sätt att ta torkade, volymbestämda blodprov hemifrån – som med sitt exakta mått bidrar till en säkrare läkemedelsbehandling. Capitainer är Guldpillervinnare 2021 och belönas med 100 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetBipolär sjukdomLäkemedel

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


  – Det känns ärofyllt. Vi började 2012, så det har gått nio år. Man är ju stolt att man har genererat och skapat tillväxt. Det är folk som har försörjning via det här, säger Niclas Roxhed, docent på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm, om vinsten.

Torkade blodprov har använts länge. De går enkelt att skicka via post och de smittar inte. En ytterligare fördel är att de ämnen man önskar analysera inte lika lätt bryts ned. Men för att kunna göra en korrekt haltbestämning av ett ämne i blodet måste man veta exakt hur mycket blod som fått torka från början.

Läs också: Här är de andra elva nominerade bidragen 

Den nya tekniken innebär att blodet sugs in i en liten kanal i ett provtagningskort. När kanalen är full så nuddar den en papperslapp som sitter längst ut på kortet och så töms blodet i kanalen ut. Då vet man att man har exakt den volym som finns i kanalen, precis tio mikroliter blod på papperet. Efter att det torkade blodprovet skickats in till laboratoriet löses det upp för att kunna analyseras.

Filmklipp. Hör pristagarna själva berätta – och se hur Capitainer fungerar:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

– Det handlar om att mäta koncentrationer och proteinnivåer och inte göra gissningar. Det gör att man kan mäta det mer frekvent och basera det på data, inte bara uppskattningar, säger Niclas Roxhed. 

Det var just med möjligheten att mäta volymen på ett blodprov som projektet med Capitainer började. Professor Olof Beck är expert på kemisk analys på Karolinska institutet, KI, och tar emot priset tillsammans med Niclas Roxhed.

Om Guldpillret

Det första Guldpillret delades ut 2010. Priset är instiftat av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin och Apoteksmarknaden. Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre och säkrare läkemedelsanvändning, för att minska risken för läkemedelsskador. Vinnarna får en prissumma på 100 000 kronor.

Läs också: Alla tidigare vinnare av Guldpillret 

Olof Beck kontaktade Niclas Roxhed 2012 och undrade om det fanns någon teknisk lösning att arbeta fram för att mäta blodvolymen för torkade blodprov. Niclas Roxhed som arbetar med mikrofluidik, att kontrollera mikrovolymer av vätskor, skred till verket. 

Efter flera lyckade forskningsprojekt mellan KI och KTH startade de tillsammans bolaget Capitainer 2016 med målet att ta fram en medicinsk CE-märkt produkt. 2019 lanserade de Capitainer qDBS, som står för quantiative dry blood spots. 

– Det är en volymbestämd torkad blodfläck som gör att det går att mäta läkemedelskoncentrationer på ett exakt sätt, förklarar Niclas Roxhed. 

 

Projektet utvecklades först för övervakning av läkemedelskoncentrationer. Vissa läkemedel har ett smalt terapeutiskt fönster där läkemedelsnivån är oerhört viktig, speciellt om man tar immunsuppressiva läkemedel och ska genomgå en njurtransplantation eller liknande. Då ska blodprov lämnas nästan varje dag före transplantationen och veckovis eller månadsvis efter transplantationen. 

Sedan kom pandemin med covid-19 och frågan om hur många som kan ha blivit smittade blev viktig. Capitainer hade provtagningskort på lager när forskarna insåg att de kunde mäta antikroppar. Inom ramen för en forskningsstudie skickade de ut 2 000 kuvert till slumpmässiga adresser i Stockholm där det stod ”Viktig information, hjälp oss i kampen mot covid-19. Svara gärna”. Förutom instruktioner fanns ett kit med plåster, provtagningskort och en lansett. 

Utan löfte om resultat eller belöning bad de medborgarna att ställa upp. De fick 55 procents gensvar.  

– Det var så pass framgångsrikt att Region Västerbotten införde det här som rutin och skickade ut brev till personer i regionen som skulle sticka sig i fingret. Det var en milstolpe för oss – ”nu har vi kommit in i klinisk rutin i vården”, säger Niclas Roxhed. 

Olof Beck och Niclas Roxhed utför en pilotstudie tillsammans med Affektiva mottagningen inom Psykiatri sydväst i Region Stockholm med patienter som går på litium, som har ett smalt terapeutiskt fönster och används i behandling av personer med bipolär sjukdom. 

Att lättare kunna ta blodprov medför även potential i att upptäcka de stora folksjukdomarna som cancer, diabetes alzheimer och liknande.

– Vi kan gå ut med screeningkampanjer på ett helt annat sätt. Om det finns tidiga proteinmarkörer att mäta och kvantifiera och vi kan se hur de utvecklas i människor över tid, så finns det möjlighet att snappa upp tidiga förändringar i proteomet som kan indikera på sjukdom, säger Niclas Roxhed. 

Pristagarna fick ta emot sitt pris vid ett webbinarium i dag, den 30 september.

Niclas Roxhed, docent i mikro- och nanoteknik, KTH, och Olof Beck, professor emeritus, KI.

Foto: Pax Engström Nyström

Juryns motivering

”Årets pristagare är en innovativ produkt som gör det möjligt för patienter att lämna kvalitetssäkrade torkade blodprov för uppföljning av läkemedelsbehandling. Provet är exakt volymbestämt och läkemedelskoncentrationer och andra analyter kan därför mätas med stor noggrannhet. Metoden har fått ett genombrott med pandemin och på sikt finns en ännu större potential och skalbarhet i användning för breda screeningprogram och uppföljningsstudier på stora patientgrupper i vissa riskgrupper. Arbetet visar på kraften i samverkan mellan innovativ grundforskning och entreprenörskap.”

 

Fotnot: Professor Lars L Gustafsson har på grund av jäv inte deltagit i beslutet att belöna Capitainer.

De sitter i Guldpillerjuryn

Vinnaren av Guldpillret utses av en jury med företrädare för sjukvård, apotek, patienter, läkemedelsindustri och forskning. I årets jury ingår Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (ordförande), Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, Mikael Hoffmann, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, chef för stiftelsen Nepi, nätverket för ,läkemedelsepidemiologi, Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten, Kristina Dunder, senior expert på Läkemedelsverket samt svensk ledamot i CHMP, den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Malin Parkler, vd Pfizer och Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin.

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev