söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Tre delar på Svenska hygienpriset 2023

Publicerad: 2 maj 2023, 12:00

Enhetschef Carina Eriksson och medicinskt ansvarig sjuksköterska John Thunberg med diplomet som vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun fått för ett framgångsrikt arbete med vårdhygien.

Foto: Partille kommun

Vård- och omsorgsförvaltningen i Partille kommun och akutmottagningen vid Örnsköldsvik sjukhus får tillsammans med en tandläkare årets Svenska Hygienpriset.

Ämnen i artikeln:

Örnsköldsviks sjukhusVårdhygien

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Bakom priset står Svensk förening för vårdhygien. Syftet med utmärkelsen är att öka medvetenheten om vikten av att tillämpa goda hygienrutiner.

Läs också: Vårdhygien stramas upp i ny webbutbildning

Priset delas i år av tre vinnare.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Partille prisas för ett ”vårdhygieniskt systematiskt förbättringsarbete som sker i samverkan mellan olika professioner”. Enligt juryns vinnarmotivering utgör ledningsgruppen en länk mellan förvaltningsledning, politisk nämnd och verksamheterna.

”Budskapet från ledningsnivån är att det vårdhygieniska arbetet är viktigt och återkoppling sker i organisationen”, skriver juryn.

"Att vi får detta pris är såklart oerhört roligt. Priset känns som ett kvitto på att vi tillsammans gör rätt saker för att ge alla förutsättningar att jobba smittsäkert", säger John Thunberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på vård- och omsorgsförvaltningen i Partille i ett pressmeddelande från kommunen.

Tandläkaren Petteri Sjögren från bolaget Oral Care prisas för sin uppsökande tandvård för äldre omsorgsberoende patienter. ”Hans arbete har avsevärt förbättrat vården för patientgruppen avseende kvalitet, vårdhygien och smittskydd”, lyder vinnarmotiveringen.

Tredje pristagaren, akutmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus, får utmärkelsen för att i sitt ”ständiga förbättringsarbete tagit tillvara den insikt, den kunskap och den erfarenhet som covid-19-pandemin gav”. Det har, enligt juryn, resulterat i ett integrerat vårdhygieniskt tankesätt i vardagen som fungerar oavsett om det är pandemi eller inte.

Läs också: Årets Lennanderföreläsare: ”Medvetenheten kring vårdhygienen saknas”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev