Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Uppsalaforskare får Bengt Winblads pris för rön om alzheimer

Publicerad: 24 augusti 2022, 13:51

Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet

Foto: Bioarctic

Svenska läkaresällskapet tilldelar Bengt Winblads pris 2022 och 150 000 kronor till Uppsalaforskaren Lars Lannfelt, för hans insatser inom molekylär geriatrik.


Ämnen i artikeln:

Alzheimers sjukdomAlzheimerUppsala universitetToppnyheterToppnyheter NeurologiToppnyheter Psykiatri

Lars Lannfelt är en del av forskningsgruppen för molekylär geriatrik vid Uppsala universitet, som arbetar för att utveckla metoder för både tidig diagnostik och förebyggande behandling av Alzheimers sjukdom.

Läs också: Antikropp hjälpte inte vid presymtomatisk alzheimer 

Under slutet av 1990-talet fann han den arktiska mutationen hos en släkt i Norrland. Mutationen orsakar ökade nivåer av så kallade Aβ-protofibriller som i förlängningen leder till alzheimer. 

Detta fynd som kom att ligga till grund för teknologi som visat sig framgångrik vid utvecklingen av en läkemedelskandidat för sjukdomen – antikroppen BAN2401.

”Det är med stor glädje som vår forskning uppmärksammas och belönas med Bengt Winblads pris. Genom att använda Aβ-protofibriller som måltavla har vi lyckats ta fram en antikroppsbaserad behandling mot Alzheimers sjukdom. De inledande studierna har varit framgångsrika och en antikropp prövas nu i kliniska studier, fas III”, säger Lars Lannfelt, seniorprofessor i geriatrik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Läs mer: Forskningshopp får Alzheimerpris

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Helena Wedin

Webbredaktör

helena.wedin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev