Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Vem blir årets förnyare i sjukvården?

Publicerad: 6 mars 2018, 13:51

Nu är det dags att nominera till Guldskalpellen 2018. I år har utmärkelsen utökats med en ny kategori: Årets banbrytare – för att lyfta fram förbättringsidéer som ännu inte har utvärderats fullt ut.


Den första Guldskalpellen delades ut 2006. Sedan dess har tidningen Dagens Medicin varje år utsett Årets förnyare i sjukvården. Priset belönar insatser och initiativ som leder till ökad kvalitet i svensk hälso- och sjukvård.

Förra året var det Sårcentrum i Blekinge som fick ta emot utmärkelsen för sitt arbete med det nationella kvalitets­registret Rikssår som hjälpt till att minska antibiotikaanvändningen.

Andra pristagare har varit Minnes­kliniken i Skåne, Psykiatri sydväst i Stockholm och Angereds närsjukhus kampanj ”Ta med en vän”. Det senare lyckades få kvinnor i några av Göteborgs invandrartäta områden att besöka vården för cellprovtagning.

Nu ska en ny vinnare utses och alla är välkomna att nominera bidrag. De bästa nomineringarna brukar komma från dem som nominerat sin egen verksamhet, så vi välkomnar alla som är stolta över vad de åstadkommit och vill sprida kunskap och erfarenheter.

Det kan vara personer och verksamheter som har genomfört förändringar som kan inspirera andra. Det kan också vara personer och verksamheter som har vågat gå mot strömmen eller som har visat prov på entreprenörskap inom privat, ideell eller offentlig vård och omsorg.

Pristagarna får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor och ett diplom.

Vinnarna av Årets förnyare utses av en namnkunnig jury som bedömer projekten utifrån åtta kriterier med betoning på nyskapande, kvalitet och sam­arbete. För Årets banbrytare är juryns fokus på nya förbättringsidéer. Juryns ord­förande är Dagens Medicins chef­redaktör Christina Kennedy.

Sista dag att nominera är den 19 mars 2018. Nominerings­formulär finns här:

För mer information om Guld­skalpellen, kontakta Katarina Ekspong, redaktionschef på Dagens Medicin. katarina.ekspong@dagensmedicin.se 072-252 14 80.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev