Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Vinnarens teamtanke sprids i hela Skåne

Publicerad: 1 februari 2017, 07:10

Nu är det dags att nominera till Guldskalpellen 2017, och Dagens Medicin har tagit reda på hur det har gått för tidigare vinnare. För tio år sedan fanns årets nytänkare i Malmö.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Närsjukvårdsprojektet Nisse, med personal från dåvarande Universitetssjukhuset Mas, primär­vården och Malmö Stad, fick Guldskalpellen 2007 för sitt gränsöverskridande samarbete kring vårdens allra svagaste patienter: de gamla och multisjuka.

Tillsammans hittade de gemensamma rutiner för att bättre ta hand om de sköra patienterna. Patienterna fick garanterad plats på en särskild medicinavdelning, en så kallad Nisse-avdelning, och när de behövde sjukhusvård kunde de läggas in direkt utan långa väntetider på akuten. Resultatet blev kortare vårdtider på sjukhus, mindre behov av kommunala korttidsboenden, effektivare vård­planering och tryggare patienter.

Eva Thoren Todoulos var inte med då, men arbetar i dag övergripande med vård för äldre på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hon berättar att arbetet har pågått oavbrutet sedan 2007 med att utveckla Nisse-konceptet.

– Begreppet Nisse-avdelning lever kvar, men det ingår inte längre i det koncept som det var för tio år sedan. Det har utvecklats till något vi kallar Ämma som har funnits i några år. Det är ett mobilt akutteam som vid behov gör hembesök hos äldre och på plats bedömer deras vårdbehov, säger hon.

Nisse står för Närsjukvård i Samverkan ger Starka Effekter medan Ämma är en förkortning för Äldre i Malmö Mobilt Akutteam. Samarbetet går oftast till så att det är en sjuksköterska i hemsjukvården eller på ett vårdboende som kallar dit ett Ämma-team med läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och biståndshandläggare.

Tanken är att metoden ska fortsätta att förfinas. Sedan i höstas finns ett nytt sjukvårdsavtal mellan Region Skåne och de 33 kommunerna i regionen gällande utveckling av teambaserade vårdformer för de svårast sjuka äldre. Erfarenheter från Nisse och Ämma ligger till grund för det arbetet och läkare kommer från Nisse-avdelningarna.

– Om de är hemma hos en patient försöker de i första hand lösa det på plats. Går inte det och patienten måste läggas in, vet de här doktorerna exakt vad som är möjligt och önskvärt. Alla litar på deras bedömning, ingen ifrågasätter om det verk­ligen är en patient som ska in och de behöver aldrig gå via akuten, säger Eva Thoren Todoulos och fortsätter:

– De är en annan vårdplatssituation nu än vad det var för tio år sedan. Men eftersom det här är erfarna doktorer som vet både vad som kan göras på sjukhus och vad som kan lösas hemma, ifrågasätts inte deras inläggningar. Det tycker jag är en viktig erfarenhet från Nisse.

Skåne satsar nu på att ta arbetssättet vidare till fler ställen genom det nya avtalet.

– Vi tittar på liknande lösningar i till exempel Lund. Att involvera fler vårdavdelningar som kan ta emot de här direktinläggningarna kräver ett speciellt arbetssätt, säger Eva Thoren Todoulos.

Relaterat material

Guldskalpellen –  så gick det sen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev