Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

13 regioner saknar visselblåsarfunktion

Publicerad: 5 augusti 2021, 07:57

En ny lag som ska stärka skyddet för visselblåsare är på gång.

Foto: Getty Images

Snart skärps det lagliga skyddet för visselblåsare. Men en majoritet av regionerna saknar en funktion där medarbetare anonymt kan larma om missförhållanden i verksamheten.


Ämnen i artikeln:

Region UppsalaRegion Skåne

Den 17 december väntas en ny lag införas som innebär att alla verksamheter med minst 50 anställda ska ha en visselblåsarfunktion för att kunna rapportera om missförhållanden. En enkät som Läkartidningen gjort visar att åtta av landets 21 regioner i dagsläget har infört en sådan funktion. Resten är utan.

Läs mer: Visselblåsning ledde till översyn av övertidsersättning 

Några regioner, bland annat Skåne, har haft funktionen på plats i flera år. Andra, som exempelvis Uppsala, har nyligen startat en. Det finns också regioner som beslutat att dra i gång en visselblåsarfunktion, men som ännu inte har den på plats. Sju regioner har i dagsläget inte fattat något politiskt beslut alls om att det ska införas, visar Läkartidningens enkät.

Lagregleringen, som innebär att EU:s visselblåsardirektiv införs i svensk lag, är en förstärkning av dagens visselblåsarlag och gäller rapportering av missförhållanden i all privat och offentlig verksamhet.

Den nya lagen omfattar anställda, arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan samt aktieägare som är verksamma i bolaget. Regeringen vill också att uppgifter om visselblåsares identitet ska omfattas av sekretess.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaRegion Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev