Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

16 av 26 sjuksköterskor på Sundsvalls kardiolog har sagt upp sig

Publicerad: 7 oktober 2022, 11:33

Nu lämnar ännu fler sjuksköterskor Länssjukhuset i Sundsvall i Region Västernorrland. Under tre veckor har 16 av 26 sagt upp sig på kardiologen.

Foto: Eva Coos Berglund/TT,

Förutom vitet på 15 miljoner kronor till Ivo, har sjukhuset i Sundsvall drabbats av nya stora uppsägningar. 16 av 26 sjuksköterskor på kardiologen har sagt upp sig under loppet av tre veckor.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandLänssjukhuset i SundsvallToppnyheterToppnyheter Hjärta-kärlIvos nationella tillsyn av sjukhusvården

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Sjuksköterskorna ställer två krav på sjukhusledningen för att ta tillbaka sina uppsägningar, enligt tidningen Vårdfokus, som intervjuat en förtroendevald sjuksköterska på kardiologen. 

Det första och viktigaste kravet är färre antal patienter per sjuksköterska än de nio till tio patienter som de ofta har ansvar för i dag. Patienterna bör också vara kardiologpatienter anser de, eftersom överbeläggningar gör att andra patienter också placeras på avdelningen. 

Det andra, och mindre viktiga kravet, är att få gå ner i tid till 85 procents arbetstid med full lön för att få återhämtning. 

Läs också: Massuppsägningar från Sundsvalls sjukhus  

I en debattartikel i Sundsvalls Tidning i förra veckan, skrev sjuksköterskorna om hur länge de har försökt diskutera med ledningen för att förbättra arbetsmiljön.

”Våra förslag har inte varit storslagna eller tillsynes omöjliga. Möten och möten men inget händer. Nytt möte nyligen där vi nu sa ifrån. Vi var tydliga. Vi önskade sex veckors återhämtning med överbeläggningsstopp, men vi fick nej”, skriver de i debattartikeln.

Sjuksköterskorna har kämpat med övertidstimmar och överbeläggningar och utlokaliserade patienter nästan dagligen och orkar inte längre. Det är inte längre patientsäkert, anser de.

Vårdfokus har också intervjuat verksamhetschefen för kardiologen, Eva Norum, som bekräftar att kardiologen haft mer överbeläggningar än andra avdelningar. De som arbetar där är en ”oerhört kompetent grupp” som gjort vad de kunnat för att förbättra arbetsmiljön, säger hon. Hon har lyft frågan till högre nivå.

Att 16 av 26 sjuksköterskor sagt upp sig på kardiologen är inget önskeläge när sjukhuset har krav på sig att åstadkomma fler vårdplatser. Den 28 april fick Region Västernorrland ett vitesförläggande från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, på 15 miljoner kronor om de inte lyckades nå upp till 219 disponibla vårdplatser på vuxensomatiken vid Länssjukhuset i Sundsvall senast sista september. 

Det är samma antal som sjukhuset velat ha. I slutet av september saknades dock ännu 26 vårdplatser. På en fråga från Dagens Medicins reporter om regionen gjort allt man kunnat för att öka antalet genom att rekrytera fler sjuksköterskor, svarade Kjell Norman, tf hälso– och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland:

– Det är jättesvårt att bedöma. Jag tycker vi har gjort det som har varit möjligt, utan att dribbla med siffror.

Dagens Medicin söker Kjell Norman för en kommentar på vad som ska göras åt uppsägningarna och kravet på bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Sjukhuset i Sundsvall har blivit av med många sjuksköterskor under året sedan en riktad lönesatsning ansetts slå fel. I mars till exempel sa 22 sjuksköterskor vid operation och iva upp sig. Sedan årsskiftet hade då 14 sjuksköterskor vid barnkliniken redan slutat.

Läs också: Valvinnaren Sjukvårdspartiet ger upp hopp om majoritet i Västernorrland

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev