Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

241 000 övertidstimmar på svenska labb under pandemin

Publicerad: 1 juli 2021, 05:34

Enligt undersökningen övergick antalet övertidstimmar inom den laboratoriemedicinska verksamheten i tolv av Sveriges regioner till 241 000 timmar under 2020, se grafik nedan. Det motsvarar 116 årsarbetare, enligt Naturvetarna.

Foto: Getty Images

UPPDATERAD. Sveriges laboratorier har varit kraftigt underbemannade under pandemin. Det visar en undersökning som fackförbundet Naturvetarna har gjort.


Ämnen i artikeln:

SKRRegion SkåneRegion StockholmRegion UppsalaRegion VästerbottenRegion Örebro LänRegion ÖstergötlandVästra GötalandsregionenRegion Jönköpings länRegion VästmanlandRegion Jämtland HärjedalenRegion HallandRegion GävleborgRegion Dalarna

Enligt undersökningen övergick antalet övertidstimmar inom den laboratoriemedicinska verksamheten i tolv av Sveriges regioner till 241 000 timmar under 2020, se grafik nedan. Det motsvarar 116 årsarbetare, enligt Naturvetarna. 

Läs också: Hon har jobbat 36 till 64 timmar i veckan – i fyra månader 

Fackförbundet menar att det höga antalet övertidstimmar inte bara är en följd av ett ökat tryck under pandemin, utan också beror på att antalet biomedicinska analytiker stadigt minskat de senaste åren.  Det finns också stora skillnader mellan regionerna i fråga om kompetens teknisk utrustning och ekonomiska förutsättningar. 

– Det är en effekt av den omställning som pågår inom hälso- och sjukvården, men också av att allt färre utbildade biomedicinska analytiker väljer en region som arbetsgivare. I regionerna saknas karriärvägar och livslönen för yrkesgruppen här är orimligt låg, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna, i ett pressmeddelande. 

För att säkra regionernas tillgång på biomedicinska analytiker menar fackförbundet att det behövs en bättre lönestruktur, fler utvecklingsmöjligheter och en hållbar arbetsbelastning. 

Caroline Olsson är avdelningschef för arbetsgivarfrågor vid Sveriges Kommuner och Regioner. Hon håller med om att regionerna bör utveckla sitt arbete med att bli attraktiva arbetsgivare. 

”Pandemin har slagit hårt mot verksamheten och många medarbetare i vård och omsorg har gjort stora uppoffringar för att klara en extrem belastning. Så också yrkesgruppen biomedicinska analytiker. Labben har haft och fortsätter ha en mycket viktig roll i arbetet med pandemin där strategin att kunna testa och smittspåra brett är en viktig del. Regionernas egna labb har kompletterats med privata labb runt om i landet och för att ytterligare öka kapaciteten och avlasta den kvalificerade personalen i Sverige, även internationella labb”, skriver hon i ett mejlsvar till Dagens Medicin. 

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Fakta om studien

Studien har genomförts genom intervjuer med verksamhetsansvariga för laboratoriemedicin i Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland, Västra Götalandsregionen och på Unilabs. 

 

Dessutom har enkätfrågor skickats ut till samtliga regioner i Sverige, varav 15 av 21 regioner har svarat. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev