söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

30-årig sjukhusorkester kan läggas ned efter ledningens beslut

Publicerad: 6 april 2023, 09:50

Sjukhusledningen på Sös förbjuder aktiviteter i entréhallen på sjukhuset – vilket innebär att slutet för orkestern Opuscula musicas lunchkonserter.

Foto: Adam Wrafter / Bildbyrån

Nya regler innebär att det kan vara slutspelat för sjukhusorkestern Opuscula musica. Efter 30 år av konserter i entréhallen på Södersjukhuset blev det avslag från ledningshåll när orkestern ansökte om tillstånd för sin traditionsenliga julkonsert.

Ämnen i artikeln:

Södersjukhuset

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


Det är tidningen Sjukhusläkaren som har uppmärksammat orkesterns olyckliga situation.

Opuscula musica grundades för 30 år sedan i samband med Södersjukhusets, Sös, 50-årsjublieum och har under åren bestått av främst läkare, men även men även sjuksköterskor, undersköterskor, studenter – och faktiskt en och annan patient, skriver tidningen.

Läs även: Hyrde personal för en miljard – nu ska Stockholm kraftigt minska hyrnotan

Sedan starten har orkestern hållit i tre halvtimmeslånga lunchkonserter med klassisk musik tre gånger om året, en varje vår, höst och vinter.

– Man ska inte överdriva sin betydelse men jag skulle vilja påstå att vi har varit ett väldigt uppskattat inslag på sjukhuset under alla dessa år – både bland kollegor och patienter, säger läkaren och violinisten Staffan Törngren som har projektlett orkestern de senaste 25 åren till Sjukhusläkaren.

När orkestern ansökte om tillstånd för den årliga julkonserten i höstas blev det ett oväntat nej från sjukhusledningen, men i slutändan tillät man en allra sista konsert.

Men ledningen på Sös har fastslagit att det inte kommer bli några fler konserter i entréhallen framöver. Därmed riskerar orkestern att gå i graven, menar Staffan Törngren.

– Vi tycker självklart att det här är jättetråkigt. Sös är en arbetsplats för 5 000 personer – det är en viktig kulturyttring att sprida den här formen av musik. Vi vill att musiken ska ha en plats i samhället. Alldeles för många människor har aldrig hört en Strauss-vals, säger han.

Anja Steiber, pressansvarig på Södersjukhuset, bekräftar för Sjukhusläkaren att ledningen på Sös i januari tog ett beslut om att förbjuda aktiviteter i entréhallen.

Bakgrunden till beslutet ska vara att patienter och personal har framfört klagomål om problem med trängsel, höga ljudnivåer samt försämrad integritet och säkerhet i samband med aktiviteterna i entréhallen.

Sjukhusledningen har erbjudit alternativa platser att hålla i aktiviteter på sjukhusområdet, så som sjukhuset aula och personalmatsal, skriver tidningen.

Läs också: Hon blir chefläkare på Sös

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev