torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

50 000 vårdanställda kräver bättre arbetsmiljö

Publicerad: 12 december 2022, 07:47

Tretton fack- och professionsförbund kräver att regeringen tar tag i arbetsmiljön inom vården

Foto: Martin Mejia

Tretton fack- och professionsförbund kräver att regeringen tar tag i arbetsmiljön inom vården. I dag lämnas underskrifter över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Ämnen i artikeln:

Acko Ankarberg JohanssonSofia Rydgren StaleLäkarförbundetVårdförbundetKommunalFysioterapeuternaBarnmorskeförbundetSveriges arbetsterapeuterRegeringenToppnyheter

T


I uppropet kräver förbunden en kriskommission för vården, fler vårdplatser och en hållbar arbetsmiljö. Initiativet tog form under våren efter att förbunden ville visa sitt missnöje med vad de beskriver som en ohållbar situation.

Totalt har närmre 50 000 namnunderskrifter samlats in och i dag lämnas de över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Förbunden kräver bland annat att regering och regioner lyssnar på medarbetarna, satsar på de patienter som behöver det mest samt utbildar fler inom vårdyrkena.

”Våra medlemmar tycker om sina yrken. Men denna välvilja får inte utnyttjas. Den nya regeringen och de nya styrena i regionerna måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö. Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Fackförbunden som deltar på uppvaktningen av sjukvårdsministern är Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Logopederna, Fysioterapeuterna, SRAT, Svenska barnmorskeförbundet, Psykologförbundet, Hälsoakademikerna och Sveriges arbetsterapeuter.

Läs också: ”Vi hade väntat oss större satsningar”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev