Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Abortvägrande barnmorska inte diskriminerad

Publicerad: 10 april 2014, 11:48

Den barnmorska som inte ville utföra aborter på grund av sin kristna tro blev inte diskriminerad när hon nekades anställning, enligt DO.


Barnmorskan Ellinor Grimmark nekades anställning vid tre sjukhus i Jönköpings län sedan hon gjort klart att hon inte kunde tänka sig att utföra aborter.

Hon anmälde sig som diskriminerad på grund av sin religion till diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO har nu utrett fallet och kommit fram till att Grimmark inte blev diskriminerad.

Det framgår tydligt av Socialstyrelsens kompetensbeskrivning att en legitimerad barnmorska ska kunna tillämpa kunskaper som på olika sätt har samband med aborter, skriver DO i sitt beslut, som inte går att överklaga.

Samhället har ett intresse av att kunna säkerställa att kvinnor ges effektiv tillgång till abortvård, konstaterar DO vidare, och slår fast att Landstinget i Jönköpings län ställde relevanta krav på barnmorskan.

DO har även utrett fallet mot Europakonventionens bestämmelser om rätten till religionsfrihet, som i artikel 9 slår fast att var och en har rätt att utöva sin tro. Men inte heller här finner DO någon anledning att ta arbetsgivaren i örat. Religionsfriheten får nämligen begränsas med hänsyn till bland annat skydd för andras hälsa och andra personers fri- och rättigheter.

”Vi går vidare juridiskt”, skriver Ruth Nordström, juridiskt ombud på organisationen Provita, på mikrobloggen Twitter och tillägger att Provita tänker ta fallet till Europarådets kommitté för sociala rättigheter.

”Ingen skall behöva tvingas utsläcka mänskligt liv mot sitt samvete”, fortsätter hon.

– Troligtvis kommer vi att väcka talan mot arbetsgivaren i svensk domstol, säger Ruth Nordström också till den kristna tidningen Världen Idag.

För Anders Liif, personaldirektör vid Landstinget i Jönköpings län, var DO:s besked väntat.

– Jag tänker att det är en bekräftelse på att vi har ett förhållningssätt i de här frågorna som är rätt och riktigt. Vi kan inte anställa medarbetare som från början villkorar vilka arbetsuppgifter de är beredda att utföra och inte, säger han.

Han säger att fallet aldrig har handlat om religion för arbetsgivarens del.

– Vi har sett det som en patientsäkerhetsfråga.

Anders Liif vill inte närmare kommentera motpartens planer på att fortsätta den juridiska kampen.

– Nej det känns inte meningsfullt att spekulera i. Vi är en stor arbetsgivare som får räkna med att granskas och blir föremål för olika processer.

Relaterat material

Vägrade utföra abort -nekades jobb

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

”Det ska framgå tydligare vad det innebär att vara barnmorska”

Sjukhus försvarar rätten att neka abortvägrare jobb

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev