Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Akutläkare i Skåne: ”Patienter ligger kvar två–tre dygn”

Publicerad: 1 juli 2022, 13:40

Steve Lu, akutläkare i Ystad.

Foto: Sofia Schönbeck

Akuten i Ystad går på knäna. Inflödet av patienter är extremt liksom bristen på vårdplatser och sjuksköterskor, varnar akutläkaren Steve Lu.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i YstadArbetsmiljöverketLäkarförbundetRegion SkåneAkutsjukvårdVårdplatsToppnyheterJuli 2022

På tisdag, den 5 juli, ska Arbetsmiljöverket inspektera förhållanden för personalen på plats vid akutmottagningen i Ystad efter att vårdfacken skickat en in en gemensam arbetsmiljöanmälan om situationen till myndigheten, vilket Läkartidningen rapporterat om.

Ända sedan i början av året har Läkarförbundet, då i en arbetsmiljöanmälan till arbetsgivaren, påpekat behovet av åtgärder för att lösa bristen på sjuksköterskor och vårdplatser på sjukhuset. Fackförbunder har påpekat att arbetsgivaren behöver öka bemanningen av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Region Skåne och ledningen på Lasarettet i Ystad har därefter vidtagit flera bra och viktiga åtgärder, enligt Steve Lu, som är Läkarförbundets huvudskyddsombud på sjukhuset. 

Bland annat har man försökt att triagera akut inkommande patienter smidigare, primärvården tar hand om fler, en dagmottagning inom medicin har öppnats i Ystad och Närsjukhuset i Simrishamn tar över en viss del geriatriska patienter. 

Simrishamn har även tidigare vårdat patienter som transporteras från Ystad men samarbetet har nu utvecklats ytterligare. 

Under våren har det ordnats shuttlebussar mellan Ystad och Simrishamn som transporterar multisjuka äldre som behöver läggas in för god vård och behandling men som inte behöver internmedicinsk specialistbehandling.

 – De här sakerna är ju jättebra för att förbättra utflöde och inflöde från och till akuten. Problemet är att bemanningsbristen, främst på medicinavdelningen, spiller över på andra vårdavdelningar, som kirurgi- och hjärtavdelningarna, där sjuksköterskor nu slutar på grund av den ökande belastningen, en ny typ av klientel och etisk stress, säger Steve Lu.

I vecka 27 ska Arbetsmiljöverket inspektera arbetsmiljön på akuten i Ystad.

Foto: Bengt Flemark

Nu har även den sista fast anställda sjuksköterskan på medicinavdelningen på lasarettet, sagt upp sig. Avdelningen räddades i våras då regionen i sista minuten tillät direktupphandling av bemanningssjuksköterskor.

– Men de åtgärder som vidtagits hittills har varit otillräckliga för att lösa bekymren på akutmottagningen. Vi har ett extremt inflöde. Situationen har försämrats jämfört med tidigare i år. Patienter kan ligga kvar på akuten både två och tre dagar innan de får en vårdplats, säger han.

– På morgonen dagen innan midsommarafton hade vi 15 övernattare, nästan motsvarande en hel vårdavdelning, som väntade på platser.

Han beskriver att vårdplats- och bemanningsbristen nu riskerar att försämras än mer.

– I år är det en extrem neddragning, då sjukhuset drar ned 20 procent och vissa helger 40 procent på vårdplatser. Vi tror att det kommer att bli den mest tuffa sommaren någonsin, säger Steve Lu.

Han uppger att situationen är väldigt etiskt stressande för läkarna och vårdpersonalen. 

– Vi är nära bristningsgränsen för när vi inte längre kan stå för den vården som vi bedriver. En sund och hållbar arbetsmiljö för läkarna och vårdpersonalen är ytterst en fråga om sjukvårdens fortlevnad. Det är endast ansvariga politiker som kan sätta de rimliga ramarna för det, om det är deras faktiska vilja. 

Ökning under sommaren

Nu sker också en tillökning av patienter i form av sommargäster på Österlen som kan behöva vård, dessutom har sjukhusets upptagningsområde en hög andel åldrande befolkning, understryker han.

Läs också: Medicinavdelningen i Ystad räddas kvar i sista stund 

– Vår anmälan till Arbetsmiljöverket är en stark signal om att det föreligger arbetsmiljösäkerhetsrisker. Men vi ser ju också att det finns risk för patientsäkerheten, när patienter ligger kvar, för vårdskador och förlängd vårdtid. Det är jag helt övertygad om att också sjukhusets ledning känner till.

Thomas Persson, sjukhuschef i på Lasarettet i Ystad.

Foto: Roger Lundholm

Thomas Persson, sjukhuschef på Lasarettet i Ystad, bekräftar att vårdplats- och bemanningssituationen är bekymmersam.

 – Det är korrekt att den här sommaren 2022 har färre vårdplatser i stort än vad vi egentligen hade förplanerat för sommaren och vi har en ansträngd situation. Men den är inte unik för Ystad utan det råder liknande förhållanden på andra sjukhus inom Skåne och även nationellt, säger han.

Han uppger att man har en god dialog med personalorganisationerna kring arbetsmiljön och kommer att fortsätta den framöver liksom med Arbetsmiljöverket.

– Vad vi gör konkret i denna situation är att vi har inrättat en krisledningsgrupp med andra sjukhus inom vår förvaltning där vi tätt samordnar vår gemensamma kapacitet med ibland dagliga avstämningar beträffande läget på hjärtavdelningar och förlossningar.

Om det behövs, uppger Thomas Persson, kommer sjukhuset också att sätta upp ett extra vårdlag av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, vilket kan ge ytterligare åtta vårdplatser, utöver dagens 70 disponibla.

– Vi är också glada för att regionstyrelsen beviljat extra medel för att förprojektera en större ombyggnation av akuten, vilket behövs, säger Thomas Persson.

Läs också: Så många vårdplatser dras ner i sommar – region för region 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev