Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Allergiska besvär av kyssar - vanligare bland svenskar än ryssar

Publicerad: 12 April 2002, 08:58

En av sex svenskar med födoämnes-överkänslighet uppger att de drabbas av allergiska besvär om de kysser någon som just ätit något de inte tål. För allergiska ryssar är motsvarande siffra bara en av 20, enligt en studie om allergi och dess sociala konsekvenser i Östeuropa och Skandinavien.


Ämnen i artikeln:

Matallergi

Somliga allergiker får symtom bara genom att sitta bredvid en person som äter något allergikern inte tål. Under senare år har flertalet flygbolag därför ersatt de tidigare obligatoriska jordnötterna med salta pinnar.

Bakgrunden är larmrapporter från USA om allvarliga reaktioner bland överkänsliga medpassagerare som har drabbats, trots att de själva avstått från tilltugget.  I Sverige är jordnötsallergi ovanligt, jämfört med i USA. Här dominerar i stället allergi mot exempelvis hasselnötter, äpple, päron och stenfrukter som korsreagerar med björkpollen. Det innebär att de allergiframkallande ämnena, allergenen, i dessa födoämnen har stora likheter med allergenen i björkpollen.  Men hur mönstret ser ut i Östeuropa har varit okänt.  Nils E Eriksson, docent i allergologi och fram till sin pensionering häromåret verksam som överläkare på lung- och allergimottagningen på Länssjukhuset Halmstad, inledde därför ett samarbete med kollegor från Ryssland, Litauen, Estland och Danmark.  I den ännu opublicerade studien, som bland annat bygger på enkäter, deltog 1139 patienter med självrapporterad födoämnesöverkänslighet från 17 olika centra.  - Bland annat ville vi få klarhet i hur vanligt sociala problem till följd av födoämnesöverkänslighet är, säger Nils E Eriksson.  Nils E Eriksson hade tidigare träffat en patient som reagerat med nässelutslag, buksmärtor och svullnad i svalget sedan hon kysst sin pojkvän. Det framkom att pojkvännen flera timmar tidigare hade ätit en chokladkaka med nötter i.  I litteraturen fanns bara två tidigare fall beskrivna av kyssframkallad allergi. Men problemet visade sig vara betydligt vanligare än man tidigare trott.  - I vår studie framkom att 12 procent av alla som deltog hade fått symtom av nära kontakt, så som vid kyssar, med någon som ätit ett födoämne man var allergisk mot, säger Nils E Eriksson.  Symtom vid fysisk närhet var vanligare bland svenskar än bland ryssar - 18 respektive 5 procent av de tillfrågade svarade att de på så sätt hade råkat ut för en reaktion.  Skillnaden kan ha att göra med att det är olika sorters överkänslighet som dominerar i Skandinavien, jämfört med i östra Europa.  - Ryssar rapporterade oftare att de fick besvär av födoämnen som ger reaktioner via andra mekanismer än IgE-antikroppar, exempelvis migrän efter att ha ätit choklad eller magbesvär på grund av enzymbrist vid mjölkintolerans. I Sverige tycks födoämnesallergi förmedlad av IgE-antikroppar vara vanligare, vilket kanske förklarar varför svenskar oftare tycks få symtom vid nära kontakt, säger Nils E Eriksson.  Ett annat exempel är att allergier mot födoämnen som solrosfrön och honung, som korsreagerar med pollen från växten gråbo, är betydligt vanligare i Ryssland och Baltikum än i Skandinavien.  Av samtliga tillfrågade beskrev 13 procent att de kan reagera med allergiska besvär bara genom att sitta bredvid en person som äter det man inte tål. En sådan känslighet för allergenet kan skapa en social osäkerhet, inte minst bland unga individer.  I studien framkom också att överkänsligheten hos många är förknippad med oro. Många är rädda för att få en reaktion om de råkat äta något allergiframkallande.  - För läkaren är det viktigt att bedöma i vilka fall allergin kan leda till dramatiska tillstånd. Patienter som riskerar allvarliga reaktioner måste få specialistutformade insatser och hjälp av dietist, säger Nils E Eriksson.  I andra fall handlar det om att frikänna patienten från en missuppfattad allergidiagnos.  - Det finns befogad och obefogad oro. En del skulle sannolikt behöva vara räddare än vad de är. Det finns dödsfall beskrivna, i synnerhet bland unga, orsakade av att personen ätit något han eller hon visste var allergiframkallande, säger Nils E Eriksson.

Josefin Thylefors

Ämnen i artikeln:

Matallergi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev