Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Anhörig kameraövervakar omsorgspersonal

Publicerad: 21 november 2022, 08:35

Fackförbundet Kommunal har gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket för att få bort privata övervakningskameror som satts upp hemma hos en brukare. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket reagerar på att en anhörig satt upp två kameror för att dygnet runt övervaka hemtjänstens arbete hemma hos ett äldre par. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

HemtjänstKommunalArbetsmiljöverketToppnyheter Kommunal Hälsa

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I Svedala kommun har en anhörig monterat två övervakningskameror hemma hos ett äldre par för att se vad hemtjänsten gör. Orsaken uppges vara att hen är missnöjd med den omvårdnad som ges, skriver Sydsvenskan.

Läs också: Kommun kan lämna ut namn på hemtjänstpersonal 

Dagtid kan den anhörige följa vad som händer i parets hem i realtid via sin mobiltelefon. Nattetid spelar kameran in ljud och bild. Hur länge materialet sparas är oklart, uppger Sydsvenskan.

Fackförbundet Kommunal säger att personalen i hemtjänsten känner sig övervakad och är rädda för att materialet ska spridas på internet. En så kallad 6:6a-anmälan är gjord till Arbetsmiljöverket för att få bort kamerorna.

Medarbetare som inte vill arbeta hemma hos paret hotas med arbetsvägran av kommunen, enligt Sydsvenskan. 

– Det blir ju en arbetsvägran om man inte gör det man ska göra, men samtidigt så mår personalen inte bra och vårdtagaren måste ha sin hjälp. Det blir lite moment 22, säger skyddsombudet Monica Christensson till tidningen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-11-24

Vad är de här vårdarna rädda för? Gör de ett bra jobb hos vårdtagaren så bör de vara stolta över den tjänsten de gör och då har de bevisat motsatsen till den anhörige som inte är nöjd från deras jobb. Kanske får de något att diskutera tillsammans så att alla blir nöjda. Ett förslag till arbetsgivaren är att samtala kring situationen med sina medarbetare om målet att bedriva ett bra jobb och bevisa motsatsen till anhöriga. Att alla ska hjälpas åt och jobba (bevakat eller ej), utan att skicka folk som har sekretess självklart.

Micheline

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev