Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket hotar trång barnakut med vite

Publicerad: 4 februari 2022, 05:00

Akutmottagning barn och ungdom i Malmö har problem med trånga utrymmen och brist på sjuksköterskor.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Akutmottagningen barn och ungdom i Malmö hotas av vite på 150 000 kronor. Orsaken är personal- och utrymmesbrist.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketAkutsjukvårdRegion SkåneSkånes universitetssjukhusToppnyheter Sjuksköterska

I början av november gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande arbetsmiljön på akutmottagningen för barn och ungdom vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. 

Nu har Arbetsmiljöverket tilldelat Region Skåne ett föreläggande om krav på att åtgärda arbetsmiljöproblemen. Åtgärderna ska vara genomförda senast 6 maj, annars hotar ett vite på 150 000 kronor.

Arbetsmiljöverket utförde sin inspektion den 19 november. Myndigheten kräver bland annat åtgärder för att för att minska arbetsbelastningen för undersköterskor, barnsköterskor och sjuksköterskor på barnakuten, särskilt på natten. Arbetsgivaren ska även göra en riskbedömning och vidta åtgärder avseende riskerna för våld och hot.  

Vid inspektionen vittnade skyddsombuden om hur det råder brist på sjuksköterskor och att arbetsbelastningen har ökat på grund av ett högre inflöde och mer vårdkrävande patienter samt på grund av att flera sjuksköterskor har sagt upp sig. Undersköterskorna och barnsköterskorna har beskrivit för skyddsombuden att de upplever att de måste kompensera för bristen på sjuksköterskor. Flera av arbetsuppgifterna får endast utföras av sjuksköterskor vilket har bidragit till ökad stress och känslor av otillräcklighet. Problemet har varit störst på natten. 

Läs också: Vårdfacken kräver kriskommission för sjukvården 

Arbetsgivaren har berättat att man redan har styrt om en del av patientflöden, men skyddsombuden anser att det inte är tillräckligt.  

Vid inspektionen framgick även missnöje med en så kallad spotcheck, en arbetsstation utomhus där en sjuksköterska gör en första bedömning av patienten. Arbetet utförs oftast som ensamarbete och det händer återkommande att anhöriga blir upprörda över sjuksköterskornas beslut. Arbetsgivaren har därför beslutat att det ska finnas tillgång till en vakt. 

I samband med inspektionen visade arbetsgivaren runt i ett utrymme inomhus dit spotchecken ska flyttas. Skyddsombuden är missnöjda med storleken på den och på det utrymme dit infekterade patienter ska hänvisas efteråt. Från den nya spotchecken går det inte heller att få en överblick över kön av patienter utanför och upptäcka om en patient i kön blir akut försämrad. 

Inne på barnakuten råder det också platsbrist. Det är trångt både i patientutrymmen och i personalutrymmen, vilket beskrivs som olustigt på grund av pandemin. Arbetsgivaren har berättat att man ska ansöka om nya lokaler men att det kan bli svårt eftersom dessa behöver ligga i närheten av vuxenakuten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Tobias Bergman

Reporter

tobias.bergman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev