Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

AT-läkare fick rätt mot Socialstyrelsen

Publicerad: 18 december 2012, 14:49

AT-läkaren Felix Warren har fått rätt mot Socialstyrelsen och ska få sin läkarlegitimation, efter en dom i förvaltningsrätten.


Spontant är Felix Warren glad över domen. Men han beskriver också det senaste året som en jobbig tid. Det har varit ansträngande att inte veta hur det ska gå, säger han.

– Det som har hänt mig visar på en osedvanligt kaotisk organisation där chefer inte vet vad handläggare gör. Det är inte rimligt att det ska gå ut över enskilda individer, säger Felix Warren.

Han hade hunnit avsluta sin första AT-tjänst och klarat AT-provet. Men någon läkarlegitimation fick inte Felix Warren förra våren. Skälet var enligt Socialstyrelsen att det saknades en inlämningsuppgift från grundutbildningen, något som myndigheten först angett inte skulle vara ett problem. Senare uppgav Socialstyrelsen att Felix Warren hade fått ett felaktigt besked från en enskild handläggare och att beskedet inte var bindande. Regeln är att AT ska göras efter avlagd läkarexamen.

Ärendet hamnade i rätten.

Förvaltningsrätten i Stockholm har nu dömt till Felix Warrens fördel. Felix Warren har fullgjort sin AT-tjänstgöring och anses av förvaltningsrätten ha den kompetens som krävs för att få en läkarlegitimation. I patientsäkerhetslagen finns utrymme för undantagsfall, där den som har  förvärvat motsvarande kompetens kan få en legitimation.

Det ”skulle framstå som stötande om Felix Warren inte beviljades den sökta legitimationen”, står det i domen.

Felix Warren har redan hunnit med en andra AT-omgång. Han hoppas att Socialstyrelsen inte överklagar förvaltningsrättens dom och att hans legitimation kan dateras till det tidigare ansökningstillfället.

– Då blir skadan mindre och jag kan tillgodoräkna mig den tid som jag har arbetat sedan dess, säger Felix Warren.

Dagens Medicin har sökt Socialstyrelsen, som har tre veckor på sig att överklaga domen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev