Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Barnmorskestudenter skriver protestbrev till socialministern

Publicerad: 25 oktober 2021, 11:43

Barnmorskestudenten Johanna Sjöqvist, till vänster, en av initiativtagarna till protestbrevet som hennes klass vid Göteborgs universitet skickat till socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Foto: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Toabesök och lunch under arbetstid. Barnmorskestudenter vid Göteborgs universitet skriver brev till Lena Hallengren (S) med krav på bättre arbetsmiljö på förlossningen. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdGöteborgs universitet

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Inhopp mitt under sommarsemestern, inga raster, inga toabesök, brist på resurser och tid som gör det svårt att utöva sitt yrke och hålla på patientsäkerheten. Det är några av alla de bristande arbetsmiljöförhållanden som barnmorskestudenter vid Göteborgs universitet sett under sin praktik.

Innan studenterna hade praktiserat inom förlossningsvården i Västra Götalandregionen, VGR, ville hälften av dem arbeta inom mödravård och hälften inom förlossningsvård. Ett år senare kunde endast 4 av 31 studenter tänka sig att jobba inom förlossningsvården i Västra Götaland, under rådande villkor.

– Vi tyckte att det var ofattbart, ingen trodde att det kunde vara så illa. Vi kände en skyldighet att uppmärksamma VGR på hur det förhåller sig, säger barnmorskestudenten Johanna Sjöqvist.

Hon är en av initiativtagarna till brevet och berättar hur en nyfiken fråga om var alla klasskamrater skulle ta vägen efter examen 2022, blev startskottet för ett öppet brev till ledningen för kvinnosjukvården i VGR och till socialminister Lena Hallengren (S) som inleds med:

”Vi skriver detta brev till er då vi genom vår utbildning och praktik fått god inblick i förlossningsvården och kvinnosjukvården i Västra Götalandsregionen och en arbetssituation som vi efter examen vägrar stå bakom.” 

– Alla de tolv kraven handlar om arbetsmiljön. Det är att kunna återhämta sig från ett i grunden väldigt krävande jobb. Att kunna gå på toa under sitt arbetspass, vilket är en raritet. Att det finns en erfaren barnmorska att fråga – att de inte alla har slutat, säger Johanna Sjöqvist. 

”Vi kan inte ha en förlossningsvård i Sverige som är byggd på att släcka bränder”

Några av de andra kraven är permanenta lönepåslag, en fungerande sommarbemanning och att BB prioriteras för att bli en funktionell verksamhet så att barnmorskorna vill arbeta där. De efterfrågar även ett öppet klimat där diskussioner kan föras om verksamheten och kritik uttryckas utan repressalier.

Vad hoppas ni att det här leder till?
– Vi vill att politikerna bemöter det vi har skrivit och visar att de tar här det på allvar, säger Johanna Sjöqvist. 

Hon berättar hur hon arbetat inom kvinnosjukvård länge och vet vad det innebär när politikerna säger att de ska göra stora satsningarna på förlossningsvården, genom att ge en summa pengar som ska spenderas inom en kort period. 

Läs också: ”Det är brist på bra arbetsvillkor – inte barnmorskor” 

– Man vågar inte göra större lönehöjningar eller långtgående satsningar, för vem vet om det pengarna kommer sen igen? Så kan vi inte ha det. Vi kan inte ha en förlossningsvård i Sverige som är byggd på att släcka bränder hela tiden, säger Johanna Sjöqvist. 

Barnmorskestudenterna har ännu inte fått svar från Lena Hallengren (S). 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-11-01

Även i Norrbotten är det kris inom förlossningsvården. Ett stort antal barnmorskor har sagt upp sig samtidigt som flera barnmorskor gått i pension. Även vi upplever samma höga arbetsbelastning, äter lunch på stående fot, hinner inte gå på toaletten. Vi jobbar även här mycket övertid för att lösa korttidsfrånvaro och semestrar. 

Vi upplever etisk stress då vi känner att vi inte kan jobba som vi önskar och vill då vi får gå emellan flera kvinnor på förlossningsavdelningen. Även på BB är arbetsbelastning mycket hög då vårdtyngden i dag har blivit tyngre när det gäller både de nyförlösta samt babysarna. Detta medför att man tar med sig jobbet hem och inte kan släppa tankarna på jobbet. 

Tycker ni och andra medier borde granska alla förlossningskliniker i landet. Jag tror det är mycket illa på många sjukhus i dag. 

Barnmorska i Norrbotten 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev