Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Blått ljus får tumörer i blåsan att lysa rött

Publicerad: 29 maj 2006, 15:55

Genom att lysa med blått ljus i urinblåsan färgas alla tumörer ilsket röda. Den nya diagnostiken väntas få stor betydelse för hur patienterna ska behandlas.


Förra året drabbades över 2300 svenskar av cancer i urinblåsan. Drygt 60 procent av patienterna överlever i minst tio år.  Om tumören uppäcks innan den har vuxit in i blåsväggens muskel kan den behandlas framgångsrikt. Dock krävs regelbundna kontroller, eftersom det är vanligt med återfall.

Diagnosen ställs genom att en urolog för in ett instrument med vanlig optik eller fiberoptik i urinblåsan via urinröret. Tidigare har urologen med hjälp av vitt ljus undersökt blåsan och med blotta ögat sökt efter områden med tumörer.

- Det händer att det finns över ett halvt dussin områden med en tydlig tumör eller begynnande tumörförändringar. Dessa kan ibland vara svåra att upptäcka, säger Magnus Grabe, överläkare vid urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Läkemedel visar tumörer i rött  Där har nu en ny teknik introducerats. Den går ut på att patienten först får ett läkemedel, hexaminolevulinat, insprutat i urinblåsan, där det får verka i en timme innan blåsan töms. Läkemedlet tas upp av snabbväxande cancerceller och förvandlas till porfyrin, ett ämne som blir kraftigt rött vid belysning av blått ljus.

Med hjälp av en speciell optik som kan användas för både traditionellt vitt ljus och det nya blåljuset undersöker en urolog blåsan. Det blåa ljuset gör det möjligt att med stor säkerhet tidigt upptäcka fler och aggressiva tumörer.

En förhoppning kring metoden är att vissa återfall kan bero på att läkarna helt enkelt inte upptäcker alla tumörer vid det första diagnostillfället. Först när de har vuxit till sig upptäcks de vid en kontroll. Tumören kallas då återfall, trots att den kanske fanns där redan tidigare.

- Flera pågående studier om blåljusdiagnostik syftar till att ta reda på om patienterna får färre återfall. Andra studier handlar om ifall tidig upptäckt av tumörerna förbättrar överlevnaden, säger Magnus Grabe.

Nackdelen är att det kostar upp till en halv miljon kronor att installera själva vit- och blåljuskällan. Hittills har en handfull urologkliniker i Sverige satsat på blåljusteknik.

I Malmö undersöks patienterna med blåljus efter selektion.

- Om vi efter undersökning med vitt ljus misstänker flera tumörer eller mer aggressiva tumörer, då gör vi en kompletterande undersökning med blåljus, säger Magnus Grabe.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev