Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Bristande strålsäkerhet i Sundsvall

Publicerad: 23 februari 2021, 10:21

Länssjukhuset i Sundsvall får kritik för bristande strålsäkerhet.

Foto: Region Västernorrland

Länssjukhuset i Sundsvall får kritik för bristande strålsäkerhet. Patientsäkerheten bedöms vara hotad på grund av otillräcklig kontroll av utrustning och brister i ledning och organisation.


Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandI korthet

Granskningen utförd av Strålskyddsmyndigheten fann att strålbehandlingarna som genomförs på sjukhuset inte kvalitetsgranskas systematiskt, vilket i värsta fall kan leda till felbehandling och biverkningar för patienterna.

”Det finns risk för försämrat behandlingsresultat och ökad risk för biverkningar om inte verksamheten leds, planeras, kontrolleras och följs upp på ett strukturerat sätt”, säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Myndigheten påpekar att högsta ledningen på sjukhuset inte följer upp verksamheten, varken i förebyggande eller med systematiska efterkontroller. Rapporten konstaterar att viktiga risker i verksamheten därför troligen missats.

”Brister i kvalitetssäkring kan resultera i att fel dos ges till pa­tien­­terna, vilket kan leda till bestående strålskador”, säger Carl Bladh.

Totalt elva av nitton uppsatta krav inte uppfylls på sjukhuset, enligt myndigheten.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev