söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Centralsjukhuset i Karlstad anmäls till Arbetsmiljöverket

Publicerad: 30 mars 2021, 09:02

Kommunal har anmält Centralsjukhuset i Karlstad till Arbetsmiljöverket. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Rusande övertid på iva gör att fackförbundet Kommunal anmäler Centralsjukhuset i Karlstad till Arbetsmiljöverket.

Ämnen i artikeln:

I korthetRegion VärmlandKommunalCentralsjukhuset i KarlstadCovid-19Intensivvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Det rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland. 

Övertiden för undersköterskor på intensivvårdsavdelningen i Karlstad har ökat den senaste tiden och enligt facket riskerar det både patientsäkerheten och personalens hälsa. 

– Vi har påtalat detta sedan en tid tillbaka och vi ser inte att man har gjort någonting man har inte ens satt in en annons att det finns lediga tjänster, säger Eva Jansson, ordförande för Kommunals sjukvårdssektion i Värmland, till P4 Värmland. 

Enligt Eva Jansson behöver arbetsgivaren ta sitt ansvar och anställa fler undersköterskor. Något hon menar borde ha skett tidigare under pandemin, eftersom läget inom intensivvården varit ansträngt länge. 

– Vi hoppas att den här anmälan till Arbetsmiljöverket ska leda till att man anstränger sig till det yttersta att få in mer undersköterskor. Särskilt nu när det eskalerar och man måste öppna mer vårdplatser på iva, säger hon till P4 Värmland. 

Enligt Karl Silvhamn, verksamhetschef på iva vid Centralsjukhuset i Karlstad, har sjukhuset försökt att snabba på anställningsprocessen av undersköterskor, rapporterar radion. 

– Med facit i hand skulle man ju kunna säga i vi i höstas skulle ha anställt upp för att det skulle ha kunnat hända igen. Men det var ju ingen som visste det före jul. Sedan efter det har vi försökt att snabba på anställningsprocesser, och personal har börjat – men inte tillräckligt många än, säger han till P4 Värmland. 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev