torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Dalarna vill gå vidare med vaccinationskrav på vårdpersonal

Publicerad: 12 november 2021, 15:32

Ulf Berg (M), regionråd ser fram emot att kunna ställa krav på vårdpersonal att vara vaccinerade.

Foto: Press Region Dalarna / arkivbild

Nu är utredningen klar i Region Dalarna, och mycket tyder på att regionen kommer att införa vaccinationskrav på både nyanställda och befintlig personal. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaVaccinCovid-19CovidvaccinToppnyheter Arbetsliv

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se


Region Dalarna vill fullfölja planen på att ha möjlighet att neka vårdpersonal som söker anställning om de inte kan styrka att de är fullvaccinerade mot covid-19. Det framgår av en utredning som släpptes under fredagen. Av rapporten framgår det att regionen inte anser vaccinering som ett diskriminerande krav, eftersom det inte har med diskrimineringsgrunderna kön, etnicitet, religion, sexuell läggning, ålder eller könsöverskridande identitet att göra.

Det var tidningen Vårdfokus först med att rapportera.

Läs gärna: Region Dalarna utreder vaccinkrav för personal 

– Vi avvaktar nu att förhandlingsprotokollen justeras och avvaktar tio dagar om det begärs central förhandling. Vi ser ingen anledning att förändra de förslag som finns i rapporten, säger Ulf Berg (M), regionråd till Dagens Medicin. 

Att ställa krav om vaccinering ska också krävas av redan anställda. Kravet ska också gälla den som inte har direktkontakt med patienter, om de träffar annan personal som har det. 

Läs också: Så tycker din regionledning om vaccinationskrav för vårdpersonal 

Förflyttningar ska dessutom kunna ske utan förhandling med fackförbund, så länge förflyttningen är inom ramen för anställningen.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-12-06

Då är ju frågan var man drar gränsen, ska alla tvingas ta 3:dje dosen också och sen fjärde och femte? Då MRNA vaccin ger kortvarigt skydd och redan efter 100 dagar börjar ju genombrottsinfektionerna betyder det att man ska tvinga vårdpersonal att vaccinera sig 3-4ggr per år? Vad blir nästa krav, att folk med MRB inte ska få jobba inom vården? 

Danne

 

2021-11-15

Ett fullt rimligt krav. Den förhärskande normen om den fria viljan ska inte enbart innebära rätten att välja exakt vad jag vill utan hänsyn till andra. Konsekvensen av det måste kunna innebära att jag därmed väljer bort någonting eller ej kan vara delaktig i allting. Jämför med barnmorskan som ej vill vara delaktig i abort.  

Per J Leg Sköterska

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev