Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Dalarnas nya 24/7-avtal är ”Sverigebäst”

Publicerad: 17 mars 2015, 12:16

RÄTTELSE. På uppdrag av den politiska ledningen i Landstinget Dalarna har landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg tillsammans med landstingets divisionschefer presenterat ett nytt avtal för de av Vårdförbundets medlemmar som jobbar i verksamheter som är öppna dygnet runt.


Avtalet har föregåtts av såväl dramatik som utspel, se faktaruta, men när det presenterades på en presskonferens, direktsänd av Dalarnas Tidningar, var det en relativt uppsluppen skara som satt ned bakom mikrofonerna.

I korthet innebär avtalet ett påslag på 5 000 kronor i månaden till den som jobbar varannan helg och mer än 20 procent natt. Ersättningen sänks sedan successivt beroende på andelen natt- och helgarbete. Avtalet gäller i princip hela landstinget och träder i kraft den 30 mars.

Vid presskonferensen kallade Karin Stikå Mjöberg upprepade gånger avtalet för Sverigebäst och det är också landstingets uttalade förhoppning att det ska locka till sig sjuksköterskor från andra delar av landet för att råda bot på personalbristen.

Formellt är det inget ömsesidigt avtal med Vårdförbundet, då lokalavdelningen inte har mandat att teckna arbetstidsavtal. Förbundet har dock funnits med i slutdiskussionerna innan det presenterades. Lokalordförande Kerstin Erlandsson är nöjd med hur avtalet landade men påpekar att det finns en svaghet då möjligheten att kvittera ut ersättningen i tid är begränsad av verksamheternas behov.

Totalt kostar avtalet Landstinget Dalarna 75-80 miljoner kronor, pengar som är godkända av landstingsmajoriteten. Karin Stikå Mjöberg har även nyligen fått i uppdrag att ta fram ett liknande avtal för Kommunal.

RÄTTELSE:Arbetstidsavtalet är ett ensidigt framlagt avtal från Landstinget Dalarna. Tidigare uppgavs felaktigt att avtalet hade förhandlats fram mellan parterna.

Detta har hänt

För två år sedan sades det lokala arbetstidsavtalet i Landstinget Dalarna upp. Avtalet gav natt- och skiftarbetande sjuksköterskor möjlighet att jobba deltid med bibehållen lön och uppsägningen har enligt många bidragit till en nedåtgående spiral med personalflykt och försämrad arbetsmiljö i landstinget. Något som i sin tur resulterat i stängda vårdplatser och inställda operationer.

Den senaste tiden har tonläget skruvats upp sedan landstingsrådet Ingalill Persson (S) skrivit ett debattinlägg i Dalarnas Tidningar där hon hävdat att medias bild av vården varit skev och orättvis. En debattartikel som gjorde att överläkaren Fredrik Broman skrev ett inlägg med rubriken ”Det måste bli ett slut på dårskapen” där han i sin tur hävdade att förtroendet för landstingsledningen var obefintligt.

Källa: Dalarnas Tidningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev