torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”De skapar trygghet genom att ge oss kunskap”

Publicerad: 29 oktober 2021, 13:00

Bild 1/3  ”Jag kände mig stressad varje dag över alla nya grejer som jag skulle göra. När utbildningssjuksköterskan började, försvann den stressen helt”, säger nyexaminerade sjuksköterskan Anna Svensson (till vänster) med sjuksköterskan och koordinatorn Sofie Eklund på Hässleholms sjukhus.

Foto: Sara Johari/Bildbyrån

Det började som ett projekt för att stärka och stötta sjuksköterskor – nu har utbildningssjuksköterskorna på Hässleholms sjukhus blivit en del av arbetsmiljön.

Ämnen i artikeln:

Hässleholms sjukhusRegion Skåne

Sophie Ankarcrona Martinez

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se


Våren 2020 anställdes fem utbildningssjuksköterskor till sjukhusen i Region Skåne Nordost för att gynna medarbetare. Utbildningschefen Anna-Karin Rose som initierade projektet, hade tidigare lärt ut och handlett sjuksköterskor kliniskt på vårdavdelningar och sett hur värdefullt det kunde vara. 

– De nya sjuksköterskorna behöver en helt annan stöttning än vad de behövde för 20 år sedan. Patienterna har blivit mycket sjukare och vården samtidigt mer avancerad, säger Anna-Karin Rose. 

De erfarna sjuksköterskorna skulle kliniskt handleda och ha reflektioner med sjuksköterskor och vid behov bedriva utbildningar. 

”Det är en ständig utveckling för mig själv. Jag måste hela tiden hålla mig à jour”, säger Charlotte Björkdahl om rollen som utbildningssjuksköterska på Hässleholms sjukhus.

– Mitt uppdrag är att stärka och stödja sjuksköterskor i sin yrkesroll och skapa en gynnsam lärandemiljö. Eftersom jag inte finns med i produktionen och inte har patienter så blir det tydligare för de nya sjuksköterskorna att jag är där för dom, säger utbildningssjuksköterskan på Hässleholms sjukhus, Charlotte Björkdahl.

Hon är en av de fem första som anställdes och berättar hur hon efter sommarsemestern möttes av en mycket trött, nyexaminerad sjuksköterska som nyligen börjat arbeta själv efter introduktion.

– Jag blev bekymrad och frågade henne ”hur vill du att jag hjälper och stöttar dig nu?”. Efter ett par veckor log hon igen och såg betydligt piggare ut. Det är så kul att vara med i resan, att få dem att känna att det här är hanterbart, säger Charlotte Björkdahl. 

Sofie Eklund är sjuksköterska och koordinator på akuten. Efter många år i yrket upplever hon hur utbildningssjuksköterskorna väckt lärandets glädje i henne. 

– Häromdagen behövde vi göra en sanering, vilket är ovanligt. När det väl inträffar kan man stå i en otrygg situation. Men så kommer utbildningssjuksköterskan in och är hands- on, aktiv och informerar. De skapar trygghet genom att ge oss kunskap, säger Sofie Eklund. 

Läs också: Handledd personal stannar gärna kvar 

Hon berättar om den gula post-it-lappen som ofta åker fram ur fickan på utbildningssjuksköterskan för att dokumentera något personalen sa. Hur den lilla lappen blir mer än ”en sak som ska tas tag i” och klistras upp på en bortglömd vägg med andra goda idéer. Potentiella förbättringar och tankar blir verkliga handlingsplaner när utbildningssjuksköterskorna lyssnar på det som tas upp och för det vidare till andra instanser, eller förbereder utbildning med personal.

– Vi har en helt annan typ av diskussioner. De sitter ofta med i efterförloppet för att hjälpa oss identifiera hur saker gick och vad vi kunde ha gjort annorlunda. Vi är delaktiga hela tiden, säger Sofie Eklund. 

Hon beskriver lyriskt hur Charlotte Björkdahl, även kallad Lotta, handledde en nyexaminerad sjuksköterska som aldrig svarat i Rakel, larmtelefonen, där sjuksköterskor på akuten tar emot samtal från SOS.

– Hon tyckte att det var lite skrämmande, men svarar medan Lotta står vid sidan av och säger ”kom igen nu, nu tar vi detta!”. Sjuksköterskan lägger på och Lotta skriker ”Joho! Du fixade det!” Då tänkte jag bara, ”fan vad stolt jag är över att jobba i Hässleholm!”, säger Sofie Eklund. 

 

Projektets A och O

Projektet började med medel från Omställningsfonden, men har efter bidragets slut fortsatt då det är ekonomiskt gynnsamt.

Numera finns tolv permanenta utbildningssjuksköterskor inom förvaltningen.

 

Utbildningssjuksköterskornas tre uppdrag är: klinisk handledning, utbildningsinsatser och reflektion. 

 

Det viktigaste för projektets framgång är att utbildningssjuksköterskorna inte är en del av verksamheten, enligt utbildningschefen Anna-Karin Rose. 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev