Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

De tränar kollegor 13 mil bort på MR

Publicerad: 10 september 2021, 13:00

Johanna Keskitalo (närmast i bild) och Julia Boqvist på bild- och funktionsmedicin vid Piteå sjukhus kopplar upp sig och ser MR-kameran och patienter i Kalix. På distans hjälper de sina kollegor att bli allt säkrare.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Från Piteå sjukhus guidar röntgensjuksköterskorna sina kolleger i Kalix på distans vid MR-undersökningar. Vid mer avancerade undersökningar tar de över och fjärrstyr kameran.

Ämnen i artikeln:

På golvetDigital vårdRegion NorrbottenKarriärsöndag

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Vid årsskiftet fick Kalix sjukhus i Region Norrbotten en efterlängtad magnetkamera som sedan i mars är möjlig att styra på distans. Sedan dess har inlärningskurvan pekat rakt uppåt hos kollegerna i Kalix, enligt Johanna Keskitalo, coachande röntgensjuksköterska på Piteå sjukhus.

Läs också: Sjukhusets mobila röntgen gör subakuta besök på äldreboenden 

– Det är jättekul att se hur snabbt de lär sig, de har ju nyss startat upp. Det är ett fantastiskt utbildningsverktyg. Det gör skillnad att vi finns där, ska man göra kluriga saker blir man modigare när man vet att man har stöd, säger hon. 

Från en så kallad virtuell cockpit i Piteå kopplar röntgensjuksköterskorna upp sig och ser MR-kameran och patienten på sina skärmar. Skillnaden mot att sitta i det verkliga manöverrummet är liten. 

– Om det inte finns någon erfaren på plats i Kalix, som ibland i somras, eller när det kommer in patienter akut eller för avancerade undersökningar av hjärta eller buk, tar vi över, säger Johanna Keskitalo. 

Då följer röntgensjuksköterskorna i Kalix med i förloppet och lär sig. Via uppkopplingen har de hela tiden kontakt, ser samma saker och diskuterar ”tips och tricks”, förklarar hon.

Numera räcker det att köra en inbokad timme per dag med svårare undersökningar tillsammans. Men när de har frågor i Kalix kopplar en Piteåkollega upp sig så snart det är möjligt. 

Läs också: Fraser på 42 språk gör tolken överflödig 

Julia Boqvist, enhetschef för bild- och funktionsmedicin i Piteå, poängterar vikten av en tydlig ansvarsfördelning mellan enheterna när man jobbar med fjärrstyrd magnetkamera. MR kräver högt säkerhetstänkande och det måste vara helt klart vem som har hand om vad. 

– Kalix ansvarar för patientens säkerhet och kollar av om patienten till exempel har pacemaker eller andra metallimplantat. Vi i Piteå ansvarar för att det är rätt undersökning som görs och för att bildkvaliteten blir bra, säger Julia Boqvist.

I Kalix är röntgensjuksköterskorna väldigt nöjda med arrangemanget. Taina Dahl hade MR-kompetens sedan tidigare och tycker att det är ett spännande och bra sätt att jobba. 

– Vi gör allt svårare undersökningar själva och det är en trygghet att kunna koppla upp sig mot Piteå när vi behöver hjälp. Det finns ett skriande behov av röntgensjuksköterskor med olika kompetenser, att jobba så här är väldigt resurssparande. 

Julia Boqvist och Johanna Keskitalo framför skärmarna där de normalt gör undersökningarna på distans eller guidar kollegorna i Kalix.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

För det finns fler fördelar med den nya tekniken som de alla lyfter fram. Personalen slipper miltals av resor för utbildning och för att lägga in nya och uppdaterade undersökningsprotokoll i MR-kamerorna, det sköts på distans från Piteå för alla maskiner av samma sort i regionen. Genom att Kalix fått en egen kamera slipper patienterna långa, jobbiga resor och regionen har beräknat att den sparar sjukresor för 700 000 kronor årligen. 

Trots vakanser och en tuff situation för personalen på röntgen i Kalix, räknar man med att förmodligen kunna överträffa målet för antalet MR-undersökningar i år. 

Fyra kameror kan fjärrstyras

Region Norrbotten har fem fasta MR-kameror. Fyra är av dem är möjliga att fjärrstyra. De finns i Kalix och Piteå och två i Sunderbyn. Den i Gällivare är av annat slag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev