söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Det är inte lika stormigt nu och vi är bättre rustade”

Publicerad: 1 februari 2021, 12:52

Anneli Lilja, röntgensjuksköterska på Sunderby sjukhus, i full och svettig skyddsmundering på väg ut med mobiletten, en mobil röntgenkamera. Foto: Privat

Anneli Lilja, röntgensjuksköterska på Sunderby sjukhus, har stått i frontlinjen under pandemin. Trots högre patienttryck under andra vågen känner hon sig tryggare nu.

Ämnen i artikeln:

CoronavardagSunderby sjukhusRegion NorrbottenCovid-19

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Förutom att ta emot patienter på röntgenavdelningen går röntgensjuksköterskorna runt på olika avdelningar med en mobil apparat. Ofta handlar det om lungröntgen av svårt sjuka patienter.

– När jag vet att en patient har corona känner jag mig ganska trygg i min utrustning. Det är värre när det kommer patienter utifrån som inte är testade än, säger Anneli Lilja.

I vinter har man börjat med snabbtester på akuten och finns det tid inväntar man svar innan man röntgar. Om inte, klär man sig alltid som om det vore covid, berättar hon. Det är varmt och svettigt med både bly- och plastförkläde och skyddsmask 90, men det funkar. Rutinerna har satt sig.

– I början var man rädd och nervös att göra misstag. Hur man skulle klä sig, klä av sig, sprita sig och städa rummet på ett speciellt sätt. Nu är det betydligt bättre, jag ser ju att jag lyckats hålla mig frisk fast jag träffat så många coronapatienter.

För ett år sedan var det rörigare, allt gick så snabbt och ingen visste hur viruset skulle tacklas. Rutiner skapades och förändrades hela tiden. Det var möten varje dag.

– Det är inte alls lika stormigt nu som under första vågen trots högre inflöde av patienter. Vi är bättre rustade.

Anneli Lilja har klarat påfrestningarna väl, men tycker att situationen tär. Hon har kolleger som farit mer illa av stressen. Stödet från ledningen har varit gott, tycker hon. Helger och kvällar har man tagit in extrapersonal.

Bodil Sundbom är vårdchef på Bild- och funktionsmedicin Norrbotten, stationerad på Sunderby med ansvar för alla fem sjukhusen i regionen. Hon märker att personalen är tröttare, särskilt som man under hösten börjat operera mer igen och därför har haft både ett normalhögt patientflöde till röntgen och fler patienter med covid-19.

Som chef känner hon också att de nya mötesrutinerna gjort det svårare att fånga upp hur personalen mår.

– I våras hade vi fysiska möten på distans, sedan med visir och nu via skype. Det är bra ur smittskyddssynpunkt men det är svårt att få till de svåra samtalen som handlar om känslor, dem tar man inte gärna via skype inför en stor personalgrupp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev