Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Det är viktigt att kunna gå emot sin etiska intuition”

Publicerad: 1 oktober 2021, 13:00

Henrik Åstrand Freidlitz undervisar och handleder i klinisk psykologi och är medförfattare till boken Etisk Stress. ”Som yrkesperson måste man kunna säga nej, men det betyder inte att det inte skaver eller är obekvämt”, säger han.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Etisk stress uppstår av olika anledningar – hur vi hanterar den kan ha avgörande effekt för den personliga hållbarheten. Det säger psykologen Henrik Åstrand Freidlitz och ger fem råd om vad vi kan göra vid etisk stress. (2 kommentarer)


Ämnen i artikeln:

StressEtik

Henrik Åstrand Freidlitz är klinisk psykolog och en av författarna till en ny bok om etisk stress. Han har arbetat inom primärvård och specialistpsykiatri och berättar att etisk stress är när en situation upplevs som angelägen och etiskt relevant, men det uppstår hinder för personen att handla med hänsyn till sin etiska bedömning. 

– Det kan till exempel vara en läkare på en akutpsykiatrisk mottagning som bedömer att en patient bör erbjudas en slutenvårdplats, men tvingas neka patienten på grund av begränsat antal vårdplatser, förklarar Henrik Åstrand Freidlitz. 

Här är hans fem tips för dig som upplever etisk stress:

1. Försök beskriv det du upplever i termer av tankar och känslor i konkreta situationer. Känslan av att vara otillräcklig kan uppstå, man kan tappa tron på systemet, känna skuld, och irritation på patienter – det kan vara all möjlig respons, men försök att sätta ord på den. När får du dåligt samvete, hur dyker det upp? Vad är det för etiska krav som ställs på dig och varför kan du inte uppfylla dem? Genom att stanna och reflektera kan vi få ett avstånd till responsen, och därmed se över det etiska förloppet. 

2. Överväg idén om att stressen är där för att du bryr dig och att den inte är farlig i sig. Stressen handlar om att du arbetar med något som är viktigt för dig och den är värd att undersöka. 

3. När det är klargjort, se hur handlingsutrymmet ser ut, det som hindrar dig. Är det organisatoriska begränsningar? Vad är det som gör att du inte kan handla med det som är förenligt med dina principer? Genom att få ett betraktelseavstånd, även om handlingen är inskränkt i en organisation, så har vi ändå fattat det beslutet aktivt.

Läs också: Etisk stress följer i coronavirusets spår  

4. Se till att det finns fungerande mötesplatser för att diskutera frågorna på arbetsplatsen. Handledning, mentorskap och att det finns utrymme att faktiskt prata om etik utifrån ett mer psykologiskt perspektiv. Vad upplever ni som etiskt angeläget på arbetsplatsen? Allas så kallade etiska smaklökar reagerar olika och är olika känsliga inför etiska dilemman. 

5. Precis som med all annan stress så är återhämtning viktig. Det kan se ut som att göra något som inte är så betydelsefullt, men ändå engagerande. Vila, tramsa eller hitta en miljö, person eller aktivitet där du inte behöver oroa dig för om det blir rätt eller fel eller att någon kommer till skada. Oförmåga att kunna vila från stressen är ett dåligt tecken. Om det inte går över på helgen så kan det innebära att du har en återhämtningsskuld. 

– Om vi bara följer vår etiska intuition och agerar i samklang med våra etiska smaklökar så kan det kännas bra i stunden – men vi blir inte nöjda i längden. Det är viktigt att kunna gå emot sin etiska intuition. Ibland kan vi bli mer etiskt stressade när vi agerar mer etiskt, därför handlar det om att förhålla sig till den på ett klokt sätt, säger Henrik Åstrand Freidlitz. 

Boken Etisk stress publicerades i somras.

Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Ett vanligt fenomen i vårdande yrken

Boken ”Etisk stress” riktar sig till yrkesverksamma såsom handledare, ledare, behandlare och hr-personal som hanterar frågor kring etisk stress samt studenter och de som själva upplever etisk stress.

 

Boken är författad av psykologerna Lisa Bengtsell och Henrik Åstrand Freidlitz samt Anna Thoursie, socionom och psykoterapeut. 

 

Fenomenet uppkommer framför allt i vården, skolan och andra människovårdande verksamheter där människor tvingas agera i konflikt med sina värderingar, riktlinjer och yrkesetik. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-04

Hej, Henrik och tack för artikeln om hantering av etisk stress. Etisk stress uppstår när behov och resurserna inte hänger ihop. Om det inte finns lediga vårdplatser när patienten behöver sluten vård är det en sak som behöver Lex Maria anmälas. För att om patienten inte får vård där läkaren bedömer det behöver ske riskerar det leda till en vårdskada. Bara misstanke om en risk för att patienten riskerar skadas ska anmälas. 

Legitimerad specialistsjuksköterska 

 

2021-10-04

Jag jobbar som sjuksköterska och min man Diakon nästan varje kväll när vi kommer hem diskuterar vi etiska dilemman och de stress det medfört, skönt att kunna reflektera över det och tror att många arbetsplatser skulle må bra över reflektion efter varje pass, vi har det ibland, min man nästan aldrig, han upplever inget stöd från ledning trots det många gånger tuffa jobbet och möten med människor. 

Elina 

Sophie Ankarcrona Martinez

Reporter

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

StressEtik

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev