Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

DO och regioner möts om diskriminering i september

Publicerad: 13 augusti 2021, 08:44

DO Lars Arrhenius understryker i sin inbjudan arbetsgivarnas ansvar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har nu bjudit in landets alla regioner till ett möte efter medieuppgifter om att patienter kan välja läkare med svensk etnisk tillhörighet.


Ämnen i artikeln:

EtikRegion SkåneRegion ÖstergötlandRegion VästerbottenRegion Jönköpings länRegion DalarnaRegion GotlandRegion SörmlandRegion VästmanlandRegion VärmlandVästra GötalandsregionenRegion UppsalaRegion HallandRegion NorrbottenRegion BlekingeRegion Stockholm

Det var Dagens Nyheter som i juli kom med ett uppmärksammat avslöjande om att vårdgivare tillåter att patienter väljer bort läkare på grund av dessas etnicitet.

DO Lars Arrhenius förvarnade i slutet av juli om att han ville träffa företrädare i vården i syfte samla på sig underlag inför en eventuell större tillsyn.

Nu har han skickat ut en inbjudan, och bjuder in företrädare för regionerna till ett digitalt dialogmöte om en månad, den 14 september.

Läs också: Läkarförbundet vill att diskriminering ses över 

I inbjudan understryker DO att han ser frågan om diskriminering och rasism inom vården som mycket allvarlig. 

”Det finns anledning att säkerställa att tydliga riktlinjer finns på plats och att en effektiv implementering genomförs. I sin roll som arbetsgivare har regionerna en skyldighet att vidta så kallade aktiva åtgärder genom ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter”, skriver Lars Arrhenius.

I Dagens Nyheters granskning ringde, som Dagens Medicin rapporterat, tidningens reportrar till 120 offentliga och privata vårdcentraler och uppgav sig för att vara patienter som önskade lista sig hos husläkare som var etniskt svenska. 51 av vårdcentralerna gick då med på önskemålen medan 40 sa nej.

Läs också: Tillåts välja bort läkare efter etnicitet 

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev