måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Efter debatt: Gator och salar på KI byter namn

Publicerad: 3 november 2021, 10:19

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Karolinska institutet byter namn på gator och salar som hedrar anatomerna Anders och Gustaf Retzius – som under 1800-talet var verksamma inom den rasbiologiska forskningen.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

T

TT


Beslutet, som fattades efter en het debatt, fattades under tisdagen av Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen, skriver Dagens Nyheter.

”Jag tycker det är viktigt att KI hittar en balans mellan vår historia och de värderingar som i dag är centrala för oss som organisation. Jag vill skapa möjligheter för en levande, kritisk och pågående diskussion om vad som skapat KI och vad vi gör i dag som kommer att uppfattas kritiskt av kommande generationer, skriver han i ett pressmeddelande.

Även gatan von Eulers väg byter namn till Ulf von Eulers väg, efter en fysiolog som var verksam på KI som professor. Namnbytet ska markera distans till dennes far Hans von Euler, en prisad kemist som stödde Hitlers regim under andra världskriget.

Beskedet kommer efter en infekterad debatt som under flera år rasat vid Karolinska institutet, KI, där studenter och forskare krävt att universitetsledningen tar bort byster och väg- och salsnamn som hedrar minnet av rasforskare.

Institutet kommer även att tillsätta en kommitté för att vidareutveckla principer för framtida namngivningar av byggnader, föreläsningssalar och andra rum på KI, skriver lärosätet i pressmeddelandet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev