söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Enkät: Var tredje ung läkare överväger att byta yrke

Publicerad: 24 augusti 2022, 10:43

Det oroar Läkarförbundet att en av tre läkare funderar på att byta yrke.

Foto: Getty Images

En av fem läkare har det senaste året funderat på att byta yrke på grund av arbetsbelastningen. Bland unga läkare är det ännu fler – var tredje överväger alternativet.

Ämnen i artikeln:

ST-läkareAT-läkareKarriärsöndagLäkarförbundetPrimärvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Det visar Läkarförbundets arbetsmiljöenkät 2022, som publicerades i dag, den 24 augusti. Enkätsvaren är en del av den fullständiga rapporten som presenteras längre fram. 

Läs också: Läkare blir prioriterad grupp i lönesatsning för 2023 

Att en av tre av de svarande juniora läkarna – underläkare, AT-, BT- och ST-läkare – överväger att byta yrke är oroande, skriver Läkarförbundet och citerar ett av fritextsvaren:

”Två år in i ST håller jag redan på att ge upp hoppet. Ska kanske lämna läkaryrket och helt satsa på forskningen i stället.” 

– Det är anmärkningsvärt att det är så många, det väcker allvarlig oro för framtiden. Skulle de verkligen sluta hamnar vi i en mycket svår sits, säger Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets ordförande.

Tillsammans med Vårdförbundet krävde Läkarförbundet i januari en nationell kriskommission med bland annat tuffare lagar mot arbetsmiljöbrott och ett förändrat regelverk.

– Men till syvende och sist är det arbetsgivarna som måsta prioritera arbetsmiljöarbetet och vi ser ju många som inte gör det. Man måste utbilda cheferna och involvera personalen. De regionala politikerna måste peka med hela handen och visa att de tycker att det är viktigt, säger Sofia Rydgren Stale.

Av ST-läkarna svarade hela 44 procent att de på grund av arbetsbelastningen funderat på att gå ner i tid.

Bland överläkare och färdiga specialister hade 17 procent övervägt att lämna yrket.

Fler fritextsvar i enkäten

”Hinner inte äta, kollar mail kvällar för att klara en del, har över 3 000 olästa jobbmail... Funderar sluta varje dag. Jobbat i 25 år och älskar egentligen mitt jobb men har 15 år kvar och det blir bara värre och värre.”

 

”Mycket problematiskt med jourpass som är 15-18 timmar långa och där man arbetar aktivt nästan helan hela passen, det är både omänskligt och patientosäkert. Vi som är primärjourer får inget gehör från chefer. Flera har slutat på grund av detta, som är den primära orsaken till vår dåliga arbetsmiljö.”

 

”Vi är 6 överläkare inom intensivvård som har slutat de senaste 1,5 åren pga dålig arbetsmiljö och bristande lyhördhet för återhämtning efter Covid.”

 

”Slutat heltid. Ohållbar arbetsmiljö. Nu privat vårdcentral tre dagar i veckan. Funkar toppen!”

Sammanlagt svarade 60 procent av alla läkare i enkäten att de övervägt att antingen lämna yrket, jobba som hyrläkare, gå ner i tid eller byta arbetsplats på grund av arbetsbelastningen. 

Värst är det inom primärvården där var fjärde läkare på grund av överbelastningen övervägt att sluta. Närmare hälften hade också planer på att byta arbetsplats eller gå ner i arbetstid. En tredjedel hade funderat på att bli hyrläkare. Bara lite drygt var fjärde, 27 procent av allmänläkarna i primärvården, hade inte funderat på något av alternativen.

Förutom specialister i allmänmedicin (26 procent), överväger en mycket hög andel specialister i barn- och ungdomspsykiatri (27 procent) att lämna yrket. 

Sofia Rydgren Stale betonar att kompetensförsörjningen måste prioriteras, alla regioner lider brist på specialister och väntetiderna på AT är långa.

– Staten måste kliva fram och ta ett större ansvar för dimensioneringen och samordningen av läkares utbildningstjänster

Läs också: Norrbottens rekryteringsplan: ”Kan bli löneledande i landet” 

Mer om arbetsmiljörapporten

Läkarförbundets arbetsmiljöenkät skickades våren 2022 till samtliga medlemmar yrkesverksamma i hälso- och sjukvården. Svarsfrekvensen var 42 procent, det vill säga 15 900 personer, och ungefär densamma i alla lokalföreningar och regioner, enligt Läkarförbundet. Flera svarsalternativ var möjliga.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev