Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Fack kräver skadestånd för avskedande

Publicerad: 31 juli 2014, 06:41

Foto: Photos.com

Kommunen avskedade en sjuksköterska, som anklagats för dataintrång. Nu kräver Vårdförbundet att hon får skadestånd.


Sjuksköterskan arbetade inom Orsa kommun. Enligt kommunen har hon vid upprepade tillfällen gått in i patientjournaler för patienter som hon har saknat en egen vårdrelation med. Sjuksköterskans version är en annan, uppger lokala medier i Dalarna. Hon ska ha läst journalerna för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt och också hjälpa kollegor.

Men kommunen avskedade för ungefär ett år sedan kvinnan. Efter misslyckade försök till förlikning drar nu Vårdförbundet Orsa kommun till Arbetsdomstolen. Enligt Sveriges Radio P4 Dalarna vill fackförbundet att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet. Dessutom vill Vårdförbundet att Orsa kommun döms att betala utebliven lön till sjuksköterskan, ett skadestånd på 200 000 kronor och 50 000 vardera till henne respektive Vårdförbundet, för brott mot kollektivavtal.

– De slagningar som vår medlem har uppgett att hon har gjort är samtliga arbetsrelaterade. Hon har gjort slagningarna för att på bästa sätt sköta sitt arbete, säger Jeanette Lindgren Dahlin, förbundsjurist på Vårdförbundet, till Dalarnas Tidningar.

Anna-Karin Olsson, tillförordnad socialchef i Orsa, håller dock fast vid kommunens version – kollarna i journalsystemet var inte nödvändiga.

– Vi anser klart och tydligt att hon inte haft en vårdrelation till en del patienter hon har läst om. För det här handlar om återkommande slagningar utan naturlig förklaring, säger hon.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev