Arbetsmiljö
Färre 6:6a-anmälningar under 2022
Publicerad: 7 mars 2023, 09:33
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Antalet anmälningar om arbetsmiljöbrister från skyddsombud i vården minskade något förra året – men färre anmälningar betyder inte nödvändigtvis att problemen har blivit mindre, betonar Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.
Ämnen i artikeln:
ArbetsmiljöverketAntalet så kallade 6:6a-anmälningar om brister i arbetsmiljön inom vården minskade förra året, från 71 stycken år 2021, till 56, skriver Läkartidningen.
Samtidigt såg Arbetsmiljöverket mer än en fördubbling i antalet anmälningar från 2020 till 2021 och fjolårets siffror är, trots den relativa nedgången, de näst högsta sedan 2015.
Läs mer: AMV kräver Norrbotten på en halv miljon i vite
Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, tror att minskningen kan bero på att pandemin har gått in i ett mindre akut skede. Samtidigt varnar hon för att tolka siffrorna som att problemen med arbetsmiljön i vården har minskat.
– Pandemin byggde upp en vårdskuld och en slags arbetsskuld som fortfarande påverkar arbetsbelastningen och arbetsmiljön inom vården, även om pandemin inte längre är i samma akuta fas, säger hon till Läkartidningen.
Ulrika Scholander, enhetschef Arbetsmiljöverket
Foto: Arbetsmiljöverket
Läs också: Lista: Här är sjukhusen med flest ärenden hos Arbetsmiljöverket
Av de 56 anmälningarna som kom från vården förra året var 27 av dem kopplade till bemanning eller arbetsbelastning, sex stycken rörde organisatorisk, social eller psykosocial arbetsmiljö, fyra gällde vårdplatsbrist och tre övertid.
Det här är en 6:6a-anmälan
Enskilda arbetstagare eller fackförbundens skyddsombud kan begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder kring arbetsmiljö eller arbetstider (med stöd av arbetsmiljölagen 6 kap 6 a§).
Om inte arbetsgivaren löser dessa problem, kan ansökan skickas vidare till Arbetsmiljöverket för handläggning, vilket kan resultera i ett ingripande från myndigheten i form av prövning.
Källa: Arbetsmiljöverket