tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Företagshälsovården kräver nytt avtal i Stockholms län

Publicerad: 11 april 2008, 07:21

Försenad diagnostik och behandling. Längre sjukskrivningar och rehabilitering. Det blir följderna om Stockholms läns landsting inte ger besked om avtalet med företagshälsovården, hävdar kritiker.

Ämnen i artikeln:

Företagshälsovård

Om drygt två veckor, den 30 april, går avtalet mellan Stockholms läns landsting och Föreningen svensk företagshälsovård ut. Avtalet innebär bland annat att företagshälsovården kan remittera patienter till röntgen och laboratorieundersökningar.

I ett brev till hälso- och sjukvårdsnämnden kräver Föreningen svensk företagshälsovård ett besked om avtalet kommer att förlängas och listar ett antal konsekvenser om det inte görs:

■ fler läkarbesök för patienterna som i sin tur förlorar arbetstid

■ förlängd tid innan diagnos kan ställas och behandling sättas in

■ förlängd tid för rehabilitering och återgång i arbete

■ längre sjukskrivningstider

Dessutom kommer företagshälsovården tvingas remittera patienterna till primärvården med ökat antal besök och ökade kostnader som följd, enligt brevet.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s) anser att landstingets uteblivna besked innebär att pengar slängs i sjön. I stället för att låta företagen fortsätta betala för besöken, stjälps en kostnad som motsvarar 40 miljoner kronor över på primärvården, enligt honom.

– Företagshälsovården har försökt få besked ända sedan årsskiftet. Det är väldigt stora kostnader som riskerar att vältras över på skattebetalarna helt i onödan, säger Dag Larsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev