fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Förlängd dispens för omärkt skyddsutrustning

Publicerad: 27 juli 2021, 08:36

Utvalda yrkesgrupper kan nu fortsätta att använda bland annat Skyddsmask 90. Arkivbild

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Regioner och kommuner får ytterligare respit för att använda personlig skyddsutrustning som saknar CE-märkning under pandemin.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketCovid-19

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Den 1 juni 2022 är nytt slutdatum efter ett beslut av Arbetsmiljöverket om ändringsföreskrifter. Det innebär att personlig skyddsutrustning som används för att skydda medarbetare mot covid-19 ska vara CE-märkt eller ha ett tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket och då vara märkt med ”Covid-19”.

Läs mer: Många produkter kan försvinna med nya regler 

– Vi är fortfarande i en pandemi och därför behöver vi säkerställa en god tillgång på personlig skyddsutrustning för hälso- och sjukvården, som kan fortsätta använda ej CE-märkt personlig skyddsutrustning, säger Torben Vincentsen, enhetschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten betonar att det är arbetsgivarens ansvar att bedöma smittriskerna och avgöra vilka skyddsåtgärder och skyddsutrustning som behövs.

Ändringsföreskrifterna i korthet

Arbetsgivare får låta arbetstagare använda personlig skyddsutrustning som har tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket som längst till 1 juni 2022. Det gäller under förutsättning att inköp har gjorts senast den 31 december 2021 och att sista förbrukningsdag enligt tillverkaren inte har passerat.

 

Möjligheten för utvalda yrkesgrupper att använda Skyddsmask 90 förlängs till och med 1 juni 2022. Dock ska arbetsgivaren i första hand välja andningsskydd som är CE-märkt enligt förordning (EU) 2016/425. Arbetsgivaren ska också säkerställa att Skyddsmask 90 med skyddsfilter 90 ger motsvarande nominell skyddsfaktor som CE-märkt andningsskydd och filter. Enligt föreskrifterna om personlig skyddsutrustning ska arbetsgivaren bedöma riskerna som användningen av ”passiva” andningsskydd kan innebära, till exempel Skyddsmask 90.

 

Tillverkare, importörer och distributörer kan söka tillfälliga tillstånd för att tillverka, importera eller distribuera personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt till vård och omsorg till och med 31 augusti 2021. Sista dagen Arbetsmiljöverket fattar beslut om tillfälliga tillstånd är den 31 augusti 2021.

 

Den som redan har ett tillfälligt tillstånd kan fortsätta sälja sin produkt till och med 31 december 2021, under förutsättning att det gäller samma produkt, parti (batch) och antal som tidigare. Vill man släppa ut fler eller nya produkter behöver man ansöka om ett nytt tillstånd.

 

Källa: Arbetsmiljöverket.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev