Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Förnyade krav från läkarna på att sjukintygen tas bort

Publicerad: 27 november 2020, 13:15

Flera läkarorganisationer, liksom hälso- och sjukvårdspolitiker i Skåne, kräver att Försäkringskassan omprövar beslutet om sjukintyg.

Foto: Försäkringskassan

Ta bort kravet på sjukintyg igen. Den uppmaningen riktar både Distriktsläkarföreningen och Svenska läkaresällskapet, SLS, i var sitt öppet brev till Försäkringskassan.

Ämnen i artikeln:

FörsäkringskassanSvenska läkaresällskapetRegion Skåne

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Kraven på att Försäkringskassan ska backa från krav på sjukintyg från dag 15 växer. I ett öppet brev skriver företrädare för SLS och dess sektioner att ”Vi inom läkarkåren behöver fokusera all vår kraft på dem som verkligen behöver vård nu och vi ser därför återgång till vårens riktlinjer som en stor hjälp med att göra just detta. Det kan även bidra till att de som ska vara hemma verkligen är det också utan att behöva känna krav på att ordna ett intyg.”

– I våras sade Försäkringskassan snabbt att de sköt upp kraven på intyg. Det var en krissituation och då svarade man på ett adekvat sätt. Det frigjorde tid som kunde läggas på patienter och minska onödig smittspridning i vården. Det var oerhört bra agerat av Försäkringskassan då. Nu är pandemin tillbaka med full kraft och då måste de agera igen, säger Tobias Alfvén, ordförande för SLS, till Dagens Medicin.

Distriksläkarföreningen, DLF, resonerar på liknande sätt i sitt brev. DLF protesterade tidigare i höstas mot att kravet på intyg skulle återinföras.
”Ni svarade på kritiken att ni var beredda att ompröva beslutet om situationen blev värre. Nu har situationen blivit mycket värre.

Även från politiskt håll kommer krav på omprövning. Tidigare i höstas skrev politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne brev till bland annat Försäkringskassans generaldirektör i frågan. Svaret då var att beslutet skulle kunna omprövas om situationen förvärrades.  Under fredagen skickas ett nytt brev från nämnden, med förnyade krav på omprövning. 

”Nu står vården inför en ännu mer ansträngd situation. Samtliga län i Sverige omfattas av skärpta lokala råd, smittspridningen når rekordnivåer och vårdens medarbetare är rejält belastade. Vi vädjar därför till Försäkringskassan: ompröva ert beslut för att göra situationen för vården och allmänheten lite lättare. Vi kan inte låta bli att undra hur mycket värre ska situationen bli innan Försäkringskassan agerar?”

Michael Boman, nationellt samverkansansvarig för sjukförsäkringen hos Försäkringskassan säger i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin att Försäkringskassan följer utvecklingen, men att de tittar på andra åtgärder i första hand, bland annat genom att vara mer restriktiva med att begära kompletteringar.

”Vi har stor respekt för vården och det arbete som görs där och vi följer utvecklingen noga, bland annat genom avstämningar med SKR, Socialstyrelsen och regionerna. Det är självklart också viktigt att människor som faktiskt varit sjuka i 14 dagar tar kontakt med en läkare för att få medicinsk behandling – och i samband med det kan man få ett läkarintyg.

Värt att komma ihåg är också att Försäkringskassan inte har några synpunkter på hur läkaren varit i kontakt med sin patient, om det till exempel skett via telefon eller digitalt. Det finns alltså inget krav från Försäkringskassans sida att ett fysiskt besök ägt rum. Vi försöker också aktivt hitta andra sätt att avlasta vården än att utöka den läkarintygsfria tiden. 

Vi vill så långt det är möjligt låta bli att hamna i en situation där vi får en så stor mängd ärenden där vi saknar läkarintyg, vilka är så oerhört viktiga för sjukskrivningsprocessen. Vi kommer till exempel införa en väldigt restriktiv hållning kopplat till kompletteringar av läkarintyg där vi bland annat i första hand ska försöka få information från individen, arbetsgivaren eller annan aktör i situationer där vi normalt sett begär kompletteringar av läkaren. Sedan tittar vi även fortsatt på andra åtgärder som skulle kunna avlasta vården.”  

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev