torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

”Friskfaktorer i kombination är inte särskilt beforskat”

Publicerad: 4 februari 2022, 10:05

”Friskfaktorer i kombination är inte särskilt beforskat. Ofta har endast en enskild faktor studerats och många av studierna är gjorda på utländska populationer där arbetskulturen är helt annorlunda”, säger Johanna Gustafsson, doktor i handikappvetenskap vid Örebro universitet. Foto: Privat

Tre frågor till Johanna Gustafsson, doktor i handikappvetenskap vid Örebro universitet, som får 4 miljoner kronor från Afa försäkring för att undersöka friskfaktorer för sjuksköterskor.

Ämnen i artikeln:

Örebro universitet

JK


Hur ska du avgränsa en så stor fråga?
– Vi kommer att utgå från en modell där vi tittar på arbetsmiljöfaktorer, som är strukturella och organisatoriska faktorer: personliga faktorer gällande både fysisk och psykisk hälsa och hälsobeteenden. Och en tredje del som är hälsa och välbefinnande. Då tittar vi exempelvis på erkännande, tillit och arbetstillfredsställelse. Allt detta är vad man i litteraturen har sett som faktorer som gör att människor uppfattar sitt arbetsliv som hälsosamt och hållbart.

Tror du att svaren kommer skilja sig från de faktorer som håller andra yrkesgrupper friska?
– Friskfaktorer i kombination är inte särskilt beforskat. Ofta har endast en enskild faktor studerats och många av studierna är gjorda på utländska populationer där arbetskulturen är helt annorlunda. Nej jag förväntar mig inte att det visar något annat än de få studier som finns, men vi har inte så mycket att jämföra med.

Du ska också studera om det finns könsrelaterade skillnader inom sjuksköterskegruppen. Vad säger liknande forskning om den frågeställningen?
– Det finns enskilda studier, men inga som tar ett bredare grepp. De studier som vi fann var lite tvetydiga. Sjuksköterskepopulationen är kvinnodominerad förutom inom några specialiteter där könsbalansen är mer jämn. Vi har inte hittat någon tydlig linje kring det här och det tycker vi känns spännande. Det känns som ett mer oupptäckt område och jag hoppas att vi kommer att se hur och vilka kontextuella faktorer som påverkar.

Läs också: Dubbla dukar höll instrument sterila i 15 timmar

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev