Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hallå där Anna Rask-Andersen ...

Publicerad: 27 mars 2013, 13:41

... huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Du har efter den senaste tidens mässlingsutbrott i länet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Varför då?


–  Åtminstone två av de tolv personer i Uppsala län som tidigare i år smittats av mässlingen var anställda på Akademiska sjukhuset, varav en gravid. Arbetsgivaren har inte följt de regler som finns, att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Man skulle redan tidigare ha kollat om personalen hade immunitet och om erbjudit vaccination till den som inte hade det. Det är också en fråga om patientsäkerhet.

Vad vill du att Arbetsmiljöverket ska göra?

– Jag vill att de ska engagera sig i och uppmärksamma frågan så att något liknande inte händer igen. Man måste se till att personalen har ett skydd.

Vad vill du att Landstinget i Uppsala län ska göra?

– Landstinget har redan börjat vaccinera personal och på sikt ska all personal inom landstinget erbjudas vaccination. Jag är väldigt nöjd med hur landstinget har arbetat med frågan sedan de uppmärksammat problemet, men jag tycker att det finns anledning att uppmärksamma frågan om vaccination bland personalen brett. Även andra landsting har intresse av att titta på det här.

Relaterat material

Mässling sprids fortfarande

Mässling sprids i Uppsala

WHO varnar för mässlingsvåg

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev