måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Hantering av massuppsägning får kritik

Publicerad: 18 september 2015, 05:00

KRITIK. Flera narkossjuksköterskor på länssjukhuset Sundsvall Härnösand avslutar sin anställning, riktar kritik mot ledningen. Foto: Eva Coos Berglund

I dagarna lämnar 17 narkossjuksköterskor sin anställning på Länssjukhuset Sundsvall Härnösand. I ett öppet brev kritiseras ledningen för att välja prestige framför patientsäkerhet.


En av narkossjuksköterskorna som i dagarna lämnar länssjukhuset Sundsvall Härnösand kritiserar Margareta Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland, i ett öppet brev i Sundsvalls Tidning.

”Vi kan tyvärr konstatera att du valt prestige framför både patientsäkerhet och en hållbar ekonomi när du låter 17 stycken gå och i stället låta bemanningen vara på ett minimum, anställa stafetter och skicka patienter till andra län för operationer”, står det i brevet.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om löneläget i Västernorrland som lett till flera massuppsägningar bland sjuksköterskor. Enligt det öppna brevet i Sundsvalls Tidning har bristen på specialistsjuksköterskor utmynnat i ett mejl till personalen med information om att icke anestesikunnig personal kan komma att övervaka sövd patient.

– Interna mejl kan jag inte kommentera, jag har inte sett dem. Jag vet bara att jag har haft en diskussion med verksamhetschef och enhetschef, och de har presenterat för mig hur de lägger upp arbetet. Där finns det ingenting som gör att man har en ökad patientosäkerhet, eller att de skulle brista i vare sig arbetsmiljö eller patientsäkerhet på avdelningen, säger Margareta Rödén.

Margareta Rödén beklagar att sjuksköterskorna väljer att säga upp sig, och säger att det är upp till individen om man vill avsluta sin anställning. Hon är inte bekant med att Västernorrland skulle lägre löner än övriga landet.

– I det här läget fann vi inga osakliga löneskillnader inom länet, vi fann inte heller att det fanns något annat skäl till att välja ut en enskild liten grupp. Vi måste jobba strategiskt och långsiktigt med personalpolitik och i den ingår bland annat lönesättning.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev