fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Här kommer akuten hem till patienten

Publicerad: 8 april 2022, 04:00

Bild 1/5  BILDSPEL. I sitt projekt Mobil akutläkare åker ST-läkaren David Hallberg hem särskilt till äldre sjuka patienter som då slipper ta sig till sjukhuset. Med sin läkarväska, modell rymlig ryggsäck, har han de första fem veckorna kunnat avvärja akutbesök för 70 procent av dem han besökt. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Med läkarväskan i högsta hugg kliver David Hallberg in hos patienten. Ofta är det en 80-plussare som på så sätt besparas flera timmar på akuten.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagRegion KronobergCentrallasarettet VäxjöAkutsjukvårdHemsjukvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


David Hallberg är i sluttampen av sin ST-utbildning i akutsjukvård på Centrallasarettet Växjö i Kronoberg. För fem veckor sedan startade han på eget initiativ tremånadersprojektet Mobil akutläkare.

– När man kommer ut till patienterna känner man sig mer som en riktig läkare, det är som det var förr – och kanske har vi inte råd att inte jobba så i framtiden, säger han utan förväntningar på att det ska ändras i en handvändning.

Snarare tänker han sig en gräsrotsrörelse, att akutläkare med prehospitalt intresse ska driva frågan. Projektet följs med intresse och applåderas högljutt på sociala medier av akutläkare såväl som andra professioner. 

– Min ambition är att visa att det går. Det är många som kontaktat mig med liknande idéer. I Trelleborg har de också kommit i gång med ett försök och i Borås och Arvika, vad jag fått veta hittills.

Läs också: Barnkliniken tar steget in i hemmen 

I Växjö sker det i tätt samarbete med ambulansverksamheten som är nära kopplad till sjukhusets akutmottagning. David Hallbergs patientbesök börjar när vårdcentralerna stänger vid fyratiden. 

– Det är på jourtid det kommer många till akuten som behöver en läkare men egentligen inte akutsjukhusets resurser. Många gamla och dementa brakar in med ambulans och får vänta till klockan elva då de ibland blir inlagda bara för att det är synd om dem. 

De flesta han åker ut till är 80 år och äldre, bosatta hemma eller på särskilda boenden. Av dem har han kunnat färdigbehandla merparten på plats. Han har exempelvis skrivit ut antibiotika för urinvägsinfektioner och inlett palliativ vård för fem personer som fått dö hemma några timmar senare, i stället för att skjutsas in akut. Han har också gjort en del avancerade kateterbyten, ”limmat och sytt” småskador, skrivit recept och remisser och gjort psykiatribedömningar, berättar han.

För det mesta är det ambulanspersonalen som ber honom komma men i vissa fall ringer SOS Alarm honom direkt.

– Av totalt 62 larm på fem veckor har jag kunnat lämna 45 patienter hemma. Av de övriga 17 har jag kunnat snabbinlägga nio genom att förbereda ankomsten innan, tre har tagits in för observation och resten fått ta vanliga vägen via akuten. 

Varje dag hinner han med mellan fyra och fem patienter. Hade han jobbat på akuten hade han hunnit med åtta till tolv. 

Hur utvärderar man projektet, för antal kan man ju inte jämföra?

– Man ska titta på många sätt, anser David Hallberg, som innan han började läkarutbildningen var forskare inom laboratoriemedicin.

• Om det är bättre för gamla sjuka patienter.

• Om antalet mycket omvårdnadstunga patienter minskar på akuten. 

• Kostnaden för hembesök inklusive lönekostnad ställs mot akutbesök som kostar 5 000–8 000 kronor exklusive ambulanskostnad, och eventuellt minskade besök i primärvården.

Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akuten i Växjö, tyckte att det var självklart att säga ja till projektet.

– Ja, det var det, även om det finns de som invänt att han hade kunnat ta fler patienter om han var här. Men vi måste kunna testa nya saker, det här är spännande, säger han.

Mer om projekt Mobil akutläkare

■ Arbetstid kl 14–22 fyra dagar i veckan.

■ Området för besök är inom tre mils radie från Växjö.    

■ Ambulansen lämnar 25 procent hemma, David Hallberg cirka 70 procent.

■ Mindre än 2 procent som tagits om hand hemma har behövt söka vård igen.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev