Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

Icke anslutna förlorare vid strejk

Publicerad: 10 April 2008, 11:08

Om Vårdförbundets strejk bryter ut får personer som inte är anslutna till förbundet ingen ersättning från Vårdförbundets strejkkassa, samtidigt som de är mer eller mindre tvungna att stanna hemma från jobbet.


Vårdförbundets strejkvarsel omfattar även oorganiserad personal inom avtalsområdet. Hur många oorganiserade som varslet gäller är dock oklart. Vårdförbundet har en beräknad anslutningsgrad på mellan 80 och 90 procent bland yrkesverksamma inom aktuella yrken.

Är andelen den samma bland dem som varslats kan det röra sig om runt 500 personer som ingår i förbundets varsel, utan att vara anslutna till fackföreningen.

Att förbundets varsel omfattar även de oorganiserade innebär inte per automatik att dessa personer också måste strejka, men eftersom samliga strejkvarslade arbeten försätts i blockad riskerar oorganiserade anställda som fortsätter att arbeta att anklagas för strejkbryteri.

Att arbetsgivaren skulle låta en icke organiserad anställd arbeta på ett blockerat arbete trots strejk är också mindre troligt, då Vårdförbundet skulle kunna ta det som intäkt för att arbetsgivaren medvetet medverkar till strejkbryteri. Detta skulle i sin tur kunna föranleda att facket trappar upp konflikten ytterligare.

Anställda som inte tillhör Vårdförbundet befinner sig alltså lite i en rävsax om konflikten bryter ut. De kommer inte att kunna fortsätta arbeta, samtidigt får de ingen ersättning av facket för att strejka.

Detta skulle kunna vara en förklaring till att Vårdförbundet, vars medlemsantal sjönk kraftigt under förra året, plötsligt har fått runt 900 nya medlemmar.

- I mars år 2005 och 2007 fick vi runt 17 nya medlemmar per dag. Sedan varslet lades har vi fått in 143 nya medlemmar dagligen i snitt, säger Staffan Johansson, statistiker vid Vårdförbundet.

En annan lösning för anställda som omfattas av varslet utan att vara med i Vårdförbundet, och inte vill delta i en eventuell strejk, är att arbetsgivaren omplacerar den anställda till en avdelning som inte omfattas av varslet.

Läs samtliga artiklar om Vårdförbundets lönestrid här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev