Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Ingen sjukskrivning för utmattningssyndrom

Publicerad: 10 augusti 2007, 11:38

Patienter som fått diagnosen utmattningssyndrom, utbrändhet, är i dag sjukskrivna i snitt 119 dagar. Enligt socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukskrivning ska den tiden kortas - till noll dagar.


De nya rekommendationerna för sjukskrivningstider som Socialstyrelsen och försäkringskassan tagit fram är nu i princip klara. Ett 90-tal diagnoser har fått nya rekommenderade sjukskrivningstider, skriver Dagens Nyheter.

Många diagnoser har fått en halverad sjukskrivningstid, och när det gäller så kallat utmattningssyndrom ska det i normalfallet inte sjukskrivas över huvud taget. Endast om patienten lider av betydande sömnsvårigheter kan sjukskrivning komma i fråga.

– Det personen ska göra är att sluta jobba så mycket. Långvarig sjukskrivning är sällan en lämplig behandling och det viktiga är att använda eventuell sjukskrivningstid till att förändra belastningen både i arbetet och på fritiden, säger Jan Larsson, ansvarig projektledare på Socialstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Den expertgrupp som har haft i uppgift att ta fram de nya riktlinjerna har haft en svår uppgift menar Jan Larsson.

– Vi kan inte säga att vi har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna eftersom själva frågeställningen om arbetsförmåga är rätt ny för den medicinska vetenskapen. Men det får vi ta. Om vi duckar för de svåra diagnoserna känns det inte så meningsfullt att ta fram riktlinjer, säger Jan Larsson.

De nya rekommendationerna ska börja användas i oktober i år, då de beräknas vara slutgiltigt fastställda.

Läs mer om de nya rekommendationerna på Dagens Nyheters hemsida

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev