Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Jämtland Härjedalen riskerar vite på nästan en miljon

Publicerad: 8 februari 2022, 11:16

Nu riskerar Region Jämtland Härjedalen vite på minst 840 000 kronor om inte brister i arbetsmiljön vid Östersunds sjukhus inte åtgärdas.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Region Jämtland Härjedalen riskerar vite på minst 840 000 kronor om brister i arbetsmiljön vid avdelningen hud, infektion och medicin vid Östersunds sjukhus inte åtgärdas före den 29 april.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenArbetsmiljöverketÖstersunds sjukhusHudI korthetToppnyheter Hud

Dagens Medicin har tidigare berättat om att arbetsmiljön vid Östersunds sjukhus anmäldes vid ett tiotal tillfällen till Arbetsmiljöverket 2021.

Bakom anmälningarna till Arbetsmiljöverket står Vårdförbundet, Kommunal och Läkarförbundet. Arbetsmiljöverket har utfärdat vite i samtliga fall. 

De brister som ska åtgärdas gäller bland annat arbetsbelastning, prioriteringsordning, introduktionsrutiner, tillbudsrapportering och arbetstidsförläggning. 

– Det är otroligt viktigt att vi börjar arbeta med allt det som kommit upp i samband med 6:6a-anmälningarna, som visat både på lokala brister som behöver åtgärdas och även hur vi behöver jobba långsiktigt med arbetsmiljöfrågor. Senast i går satt vi i hälso- och sjukvårdsledningen och diskuterade vilka åtgärder och aktiviteter som vi ska arbeta med nu och framåt, säger Maria Söderkvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen. 

Det är fortfarande oklart hur stort vite som utfärdats gällande läkarnas arbetsmiljö, men enligt Rickard Vedin, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket är det mindre än det som omfattar sjuksköterskornas och undersköterskorna. Vitet på 840 000 kronor gäller brister i sjuksköterskornas och undersköterskornas arbetsmiljö.

Senast den 29 april ska Region Jämtland Härjedalen ha vidtagit åtgärder.

Läs mer: Arbetsmiljön vid Östersund anmäld nio gånger 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev