tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Jourersättning förändras för medicinska sekreterare

Publicerad: 10 april 2013, 09:59

Lönerna för bland andra medicinska sekreterare höjs med i snitt minst 2,6 procent 2013, enligt ett nu färdigförhandlat kollektivavtal.


LB

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


På ena sidan står Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta. På den andra står fackförbunden Vision, Akademikerförbudet SSR, Ledarna och Teaterförbundet.

Avtalet sträcker sig från den 1 april i år och till och med den 30 mars 2017. De två sista åren är det sifferlöst, men för de två första är det garanterade utfallet för 2013 en genomsnittlig löneökning med 2,6 procent och för 2014 är nivån 2,2 procent.

Förhandlingarna har också resulterat i att föräldralediga får ersättning utöver föräldrapenningen i sex månader mot tidigare fem. Ersättningarna avseende jour och beredskap, förskjuten arbetstid och färdtid ska också beräknas som en procentsats på lönen och inte som tidigare med ett visst antal kronor.

Ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström, är nöjd med att avtalet är fyraårigt.

­­­– Ett så pass långt avtal gör det möjligt för oss och våra medlemmar att arbeta långsiktigt och gör att vi tillsammans kan fokusera på att utveckla det lokala lönebildningssamtalet, kommenterar Ingela Gardner Sundström i ett pressmeddelande.

Ungefär 165 000 anställda i kommuner, landsting och kommunala bolag omfattas av det nya avtalet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev