Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Judo på jobbet håller personalen på benen

Publicerad: 13 november 2020, 14:00

Fallteknik är en hel vetenskap, men Judoförbundet har tagit fram ett koncept där alla kan lära sig att falla säkert på tio gånger.

Foto: Lars Clason/YMR

Fallolyckor är den vanligaste arbetsskadan i vården. Förutom ett stort lidande för den enskilda kan en bruten underarm kosta arbetsgivaren mycket pengar när medarbetare går sjukskrivna i månader.


Ämnen i artikeln:

Karriärsöndag

– Sjukvården är en fallutsatt bransch. Det som är spännande när man pratar med vårdpersonal är att de tänker på fallförebyggande arbete när det gäller patienter men inte så mycket på sig själva, säger Karin Strömqvist Bååthe, projektledare på Svenska Judoförbundet.

Sedan snart tre år tillbaka har Svenska judoförbundet och Afa försäkring ett samarbete där Judoinstruktörer åker ut till arbetsplatser och lär ut fallteknik. Kursen omfattar tio gånger á 50 minuter och är kostnadsfri. 

– Vi har kört på bland annat Sabbatsbergsgeriatriken, Nyköpings lasarett och med omsorgspersonal i södra Sverige. Vi kommer till arbetsplatsen med judomatta och instruktör som lär ut hur man parerar fall och hur man ramlar utan att skada sig, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Snabbkurs i fallteknik

Fallteknik är en hel vetenskap, men Judoförbundet har tagit fram ett koncept där alla kan lära sig att falla säkert på tio gånger. 

– Vi jobbar med olika balansövningar, kroppsuppfattning och när det inte är corona gör vi parövningar där man får upp pulsen lite i kampmoment. Nu har vi coronaanpassat och kör med två meter mellan deltagarna. Sedan övar vi på fall åt alla håll; framåt, bakåt och åt sidan, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Sjukgymnasten och judoinstruktören Julia Hamilton arbetar på en kirurgavdelning vid Sabbatsbergsgeriatriken i Stockholm. 

– Jag har haft två kurser på min arbetsplats där mina kollegor har deltagit. Hos oss är det frivilligt att delta och man får använda sin friskvårdstimme till utbildningen, säger hon.

Hittills har närmare 20 fysioterapeuter, arbetsterapeuter, undersköterskor, sjuksköterskor och en läkare deltagit i Julias kurser, som temporärt har pausats på grund av covid-19. Hon hoppas dock kunna ta upp dem igen nästa år när pandemin förhoppningsvis är över.

Julias främsta tips är att skydda huvudet.

– Det viktigaste är att hålla in huvudet och sätta hakan mot bröstet. Man ska också tänka på att minska fallhöjden, att man liksom säckar ihop och faller mjukt. Det är också viktigt att inte ta emot sig med armarna. Det är då man får handledsfrakturer. Det sker ganska reflexmässigt hos människan, så vi tränar på att få bort det, säger Julia Hamilton.

Fick ökat självförtroende

En som gått kursen är arbetsterapeuten Gunilla Helgstrand.

– Vi tränade mycket balans, styrka och att falla på rätt sätt. Jag var inte jätterädd för att ramla innan, men nu är jag absolut inte rädd för jag vet hur jag ska göra. Det var bra basicnivå för oss som inte har någon judoerfarenhet och jag tycker att jag fick ökat självförtroende efteråt, säger Gunilla Helgstrand.

Alla beskriver kurserna som teambildande när olika professioner och avdelningar möts på judomattan.

– En undersköterska sa till mig att det roligaste var att få putta omkull sin överläkare. Man bryter hierarkier när alla är uppe på mattan, säger Karin Strömqvist Bååthe.

Träning förebygger olyckor

Forskning visar att risken för fallolyckor och fallskador minskas genom judoinspirerad träning. 

– Vi har tittat på sju arbetsplatser av skiftande karaktär, från stålindustri och byggarbetsplatser till kontorsarbeten och sjukvården. Resultatet är tydligt. Det gick alldeles utmärkt att på de här tio sessionerna träna upp både fallkompetens och den fysiska förmågan. Det var högst signifikanta förändringar så det var inga tveksamheter, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi, vid Högskolan Dalarna.

Näst steg blir att följa upp hur länge fallkunskapen sitter kvar. Vissa motoriska förmågor, som att cykla, är med hela livet. Andra förmågor är mer färskvara som måste upprätthållas för att inte glömma bort hur man gör. Anekdotisk bevisning tyder dock på har man en gång lärt sig att falla säkert så glömmer man inte bort det, enligt Michail Tonkonogi.

– Ofta hör man någon som har tränat kampsport i ungdomen och flera årtionden senare ramlar av cykeln, och parerar fallet precis som man ska göra. Men vi måste undersöka det systematiskt innan vi kan säga något om det, säger han.

Så ramlar du utan att skada dig

Håll in hakan för att skydda huvudet från att skadas.

Undvik att ta emot med händer, armar, armbågar och höfter.

Följ med mjukt i fallet och landa på så stor yta av kroppen som möjligt för att undvika frakturer.

Källa: Judoförbundet.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karriärsöndag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev