Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

KI får regeringsuppdrag om rehab för sjukvårdspersonal

Publicerad: 24 september 2021, 08:29

Delar av personal inom akutsjukvård och intensivvård som sjukskrivits för bland annat utmattning ska ingå i en pilotstudie för rehabilitering. Uppdraget kommer få regeringen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Sjuksköterskor och läkare inom akut- och intensivvård ska ingå i en pilotstudie om rehabilitering efter utmattning. Uppdraget kommer från regeringen.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdIntensivvårdKarolinska institutetRegeringenRehabiliteringSjukskrivning

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det handlar om personal som är sjukskrivna för psykiatriska diagnoser, där utmattningssyndrom ingår. Metoden som ska användas har tidigare prövats i en studie med sjukskrivna lärare.

Läs också: Oro för långsiktiga effekter för utsatt sjukvårdspersonal 

Karolinska institutet, KI, och föreningen Svenska Re, som bland annat arbetar med rehabilitering av stressrelaterad psykisk ohälsa, har tidigare genomfört ett rehabiliteringsprojekt kallat Lärarprojektet. Där utvärderades en rehabiliteringsmetod som innebar behandling i en stressfri miljö långt från hemmet genom fysisk träning, enskild terapi och kollegiala samtalsgrupper. En uppföljning av projektmetoden tre år senare visade att drygt åtta av tio deltagare arbetade heltid efter sjukskrivning. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande

Regeringen vill nu kunna fastställa om metoden kan användas för att minska antalet långvariga sjukskrivningar och öka möjligheterna till återgång i arbete även för läkare och sjuksköterskor inom intensivvård och akutsjukvård.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i ett pressmeddelande att ”sjuksköterskor och läkare har gjort en enorm arbetsinsats under den pågående covid-19-pandemin, inte minst de som arbetar i akutsjukvård och intensivvård. Det skulle innebära en stor vinst både för de som berörs och för samhället om man kan hitta bra rehabiliteringsmetoder, men även få djupare information om hur deras vardag på arbetet kan bli bättre”.

Uppdraget innebär att den metod som användes i Lärarprojektet ska testas för sjuksköterskor och läkare inom akutsjukvård och intensivvård för att fastställa om rehabiliteringsmetoden kan användas för att minska antalet långvariga sjukskrivningar och öka möjligheterna till återgång i arbete för yrkesgrupperna. Uppdraget ska genomföras under förutsättning att det finns en godkänd etikprövning för pilotstudien.

En slutredovisning ska lämnas till socialdepartementet senast den 30 januari 2023.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev