lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Klarar inte Ivos krav – nu väntar vite på 15 miljoner

Publicerad: 28 september 2022, 13:50

Kjell Norman, tf hälso– och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland, säger att regionen är överens med Ivo om hur många vårdplatser som behövs. Foto: Region Västernorrland/Mats Andersson /Bildbyrån


Det saknas fortfarande 26 disponibla vårdplatser på Sundsvalls sjukhus för att nå upp till Ivos krav. Nu väntar ett vite på 15 miljoner kronor för Region Västernorrland.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandRegion UppsalaIvo

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


– Vi kommer inte att överklaga eftersom vi är överens med Ivo. Vi arbetar mot samma mål som är 219 vårdplatser. Vi har bara inte nått hela vägen, säger Kjell Norman, tf hälso– och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. 

På fredag, den 30 september, är det sista dagen för Region Västernorrland att ha uppfyllt Inspektionen för vård och omsorg, Ivos, krav på att Sundsvalls sjukhus ska ha 219 disponibla vårdplatser. 

Ett krav, som om det inte infrias, kommer att resultera i ett vite på 15 miljoner kronor. 

Vid Ivos inspektioner under våren, till följd av överbeläggningar som lett till allvarliga vårdskador, konstaterade myndigheten att det då fanns 170 disponibla vårdplatser, och att behovet var 219. Trots att det gått nästan ett halvår sedan Ivos beslut har regionen inte lyckats öka antalet vårdplatser till fler 193.

– Vi har ändå valt att inte överklaga, som Region Uppsala gjorde, därför att vi inte är oense med Ivo om behovet. Vi tycker också att det behövs minst 219 vårdplatser, vi har bara inte lyckats rekrytera. 

Tycker du att ni har gjort allt ni kan för att öka antalet vårdplatser?

– Det är jättesvårt att bedöma. Jag tycker vi har gjort det som har varit möjligt, utan att dribbla med siffror, säger Kjell Norman. 

Under onsdagen höll regionen pressträff. Förutom Kjell Norman deltog Caroline Herlin, områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik och Per Eriksson, regionöverläkare.

Den främsta orsaken till vårdplatsbristen är det enligt regionen nästan omöjliga uppdraget att fastanställa eller hyra in sjuksköterskor.

– Sedan september 2020 har antalet helårstjänster på sjuksköterskesidan minskat med drygt 11 tjänster, säger Kjell Norman.

Under våren skedde massuppsägningar av sjuksköterskor vid Sundsvalls sjukhus efter frustration över att regionen beslutat att höja lönen endast för vissa utvalda sjuksköterskor.

Läs mer: Massuppsägningar från Sundsvalls sjukhus 

– I våras startade vi upp ett gediget arbete med att skapa tydliga processer för att kunna planera vår kapacitet med vårat behov. Vi analyserade avdelningarnas behov av bemanning och styrde vårdplatserna efter det på daglig basis, sa Caroline Herlin på presskonferensen. Något som hon menar har bidragit till att minska överbeläggningarna.  

Enligt Caroline Herlin har man sett över arbetsätt och styrning av vårdplatser vilket har lett till färre överbeläggningar, något hon menar inte syns för Ivo. 

– Men det viktigaste för oss är att vi behöver bli fler medarbetare. Vi har under våren gjort lönesatsningar och haft rekryteringsaktiviteter. Men för att kunna få medarbetare att vilja arbeta hos oss och stanna kvar är det viktigt att arbeta med vår arbetsmiljö, sa hon på presskonferensen. 

Kjell Norman hoppas på att kunna ha en dialog med Ivo om vitet.

– Det är ett kraftfullt vite. Och vi kommer att fortsätta med våra åtgärder. Nu skickar vi in det här till Ivo på fredag och berättar i våra skrivningar vad vi har gjort, sedan är det upp till Ivo att återkomma till oss, säger han. 

Läs mer: Ivo vill tydliggöra lagstiftning med mångmiljonböter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev